Operacijski sistemi
12.10.2011 10:42
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 8 z manjšo porabo pomnilnika

Na konferenci BUILD Windows, je bil v celoti predstavljen uporabniški vmesnik novih Widnows 8.
Na konferenci BUILD Windows, je bil v celoti predstavljen uporabniški vmesnik novih Widnows 8.

Dobra novica za vse, ki uporabljate »zastarele« računalniške sisteme. Microsoftovi programerji so namreč na njihovem uradnem spletnem dnevniku zagotovili, da bo prihajajoči operacijski sistem Windows 8 porabil občutno manj sistemskega pomnilnika od predhodnika. Prve meritve so namreč pokazale, da je poraba sistemskega pomnilnika kar za polovico manjša kot pri operacijskem sistemu Windows 7.

Manjšo porabo pomnilnika gre pripisati dejstvu, da bo mogoče prihajajoči operacijski sistem Windows 8 namestiti na mobilne naprave, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesorje ARM. Poleg manjše porabe sistemskega pomnilnika se novinec lahko pobaha še s tehnologijo za razvrščanje procesov po pomembnosti. Če bo na napravi prišlo do pomanjkanja sistemskega pomnilnika, bo operacijski sistem samodejno odstranil iz pomnilnika vse procese, ki bodo označeni za manj pomembne (nizka prioriteta).

K dodatni hitrosti naj bi prispeval še sistem, ki bo dodatne funkcionalnosti sprožil šele takrat, ko bo to nujno potrebno (na primer Windows Update in Plug and Play). Zato ne preseneča, da bo Windows 8 mogoče poganjati na računalnikih, ki bodo opremljeni z gigaherčnim procesorjem AMD ali Intel, gigabajtom sistemskega pomnilnika, trdim diskom s 16 gigabajti prostora in grafično kartico združljivo z Microsoftovo knjižico DirectX 9. Računalniški gigant celo zagotavlja, da sta novejša generacija Intelovega procesorja Atom in gigabajt sistemskega pomnilnika povsem dovolj, da bomo lahko polno uživali v inovativnih funkcionalnostih novega operacijskega sistema.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku