Računalništvo, telefonija
03.04.2014 06:38

Deli z drugimi:

Share

Windows 8 še vedno pod pričakovanji, Windows 7 pridobil nove uporabnike

Čeprav se bo uradna podpora za Windows XP zaključila 8. aprila, nanj še vedno prisega slabih 28 odstotkov uporabnikov širom sveta.
Čeprav se bo uradna podpora za Windows XP zaključila 8. aprila, nanj še vedno prisega slabih 28 odstotkov uporabnikov širom sveta.

Čeprav se je povpraševanje po operacijskih sistemih Windows 8 in Windows 8.1 v zadnjih nekaj mesecih opazno izboljšalo, Microsoft z njuno prodajo še ne more biti zadovoljen. Marčevska raziskava analitskega podjetja NetApplications je namreč pokazala, da na najnovejša operacijska sistema podjetja iz Redmonda trenutno prisega 11,3 odstotkov uporabnikov oziroma le 0,62 odstotne točke več kot v februarju. Število namiznih in prenosnih računalnikov z Windowsi 8 se je skupno povečalo za le 0,03 odstotne točke, medtem ko se je delež Windowsa 8.1 povečal za skromnih 0,59 odstotkov.

Vodilno mesto med Microsoftovimi operacijskimi sistemi še vedno zaseda Windows 7 (za mnoge uporabnike kar novi XP), saj ga trenutno uporablja kar zavidljivih 48,77 odstotkov uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov. Delež uporabnikov Oken 7 se je v primerjavi s februarjem povečal za 4,47 odstotnih točk, operacijski sistem Windows XP pa je izgubil 1,3 odsotne točke in njegov tržni delež trenutno znaša 27,7 odstotkov. Na Windows Visto pa trenutno prisega le še tri odstotke uporabnikov osebnih računalnikov.

Raziskava analitskega podjetja Net Applications je še pokazala, da priljubljenost operacijskih sistemov MacOS X in Linux bolj kot ne ostaja nespremenjena. Applov operacijski sistem je trenutno nameščen na 7,57 odstotkih namiznih in prenosnih računalnikov širom sveta, Linux pa ima že 1,49 odstotni delež. V raziskavo je bilo skupno vključenih kar 160 milijonov spletnih deskarjev, ki je skupno obiskalo kar 40 tisoč različnih spletnih strani širom sveta.


Prijavi napako v članku