Operacijski sistemi
14.02.2024 11:34

Deli z drugimi:

Share

Windows 11 ne bo več deloval na starejših računalnikih!

Novo različico operacijskega sistema Windows 11 ne bo mogoče namestiti na starejše računalniške. Na srečo so procesorji s pomakanjem podpore za tehnologijo POPCNT redkost.

Podjetje Microsoft je nedavno naznanilo, da operacijskega sistema Windows 12 vsaj še letos ne bo. Namesto njega bomo dejansko dobili posodobitev 24H2 za obstoječi operacijski sistem Windows 11. Kljub temu razlogov za slabo voljo ni. Posodobitev Windows 11 24H2 bo namreč v celoti temeljila na osnovi umetne inteligence. To pa naj bi posledično izboljšalo celotno uporabniško izkušnjo.

A nad novo različico operacijskega sistema Windows 11 ne bodo kaj pretirano navdušeni uporabniki starejših osebnih računalnikov. Novost namreč ne bo mogoče namestiti na starejše računalniške. Tu gre za računalniške sisteme s procesorji, ki ne podpirajo novejše procesorske tehnologije POPCNT. Slednji procesorski ukazi oziroma funkcije skrbijo za ponastavitev števca bitov na ena.

Na srečo so procesorji s pomakanjem podpore za tehnologijo POPCNT redkost. Tu namreč gre za procesorje, ki so bili ponujeni v prodajo pred 15 leti. Slednja tehnologija je bila namreč v procesorje vgrajena leta 2007. Podjetje Intel je tehnologijo POPCNT vgradil v procesorje Nehalem, AMD pa v procesorje Barcelona.

Uporabniki osebnih računalnikov z novejšimi procesorji pa bodo z namestitvijo operacijskega sistema Windows 11 24H2 pridobili veliko. Še posebej pa bo zanimiva podpora za nadvse zanimiv mobilni procesor Snapdragon X Elite, ki ga je podjetje Qualcomm predstavlile“sredi leta 2024”. Qualcomm je novi mobilni procesor označil za najzmogljivejši, najinteligentnejši in najučinkovitejši procesor za Windows 11.

Na posodobitev Windows 11 24H2 bo treba še malček počakati. Trenutno namreč še vedno potekajo obsežna preizkušanja novosti. Zato bo ta po vsej verjetnosti na voljo za prenos v drugi polovici leta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več