Operacijski sistemi
21.01.2015 19:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razkril novi operacijski sistem Windows 10. Na voljo bo brezplačno!

Windows 10 prinaša pravo revolucijo za uporabnike namiznih in prenosnih računalnikov.
Windows 10 prinaša pravo revolucijo za uporabnike namiznih in prenosnih računalnikov.

Microsoft je javnosti predstavil delovanje prve poskusne različice prihajajočega operacijskega sistema Windows 10, ki bo namenjen vsem uporabnikom namiznih in osebnih računalnikov. Večjih pretresov pri predstavitvi novosti ni bilo, saj so bile vse že predhodno razkrite s strani spletnih piratov in drugih novičarskih portalov.

Med novostmi gre vsekakor izpostaviti namizno različico digitalne asistentke Cortana, ki bo nadomestila namizno različico spletnega iskalnika Bing in uporabnikom omogočila upravljanje z računalnikom zgolj z uporabo glasovnih in tekstovnih ukazov. Namizna Cortana bo podpirala klice in razumela naravni jezik ter omogočala upravljanje s koledarjem, opomniki, alarmi, zemljevidi, vremensko napovedjo, zaganjanjem aplikacij, predvajanjem glasbe in podobno.

>> Predogled operacijskega sistema Windows 10 (on.rn.si/Sp01hJ)

Windows 10 bo ponujal tudi boljšo integracijo s spletnima trgovinama Xbox Music in Xbox Video, kar bo precej olajšalo nakup legalnih glasbenih datotek in filmskih posnetkov, poleg tega pa bo mogoče na igralni konzoli poganjati tudi aplikacije, ki so bile sicer pripravljene za osebne računalnike (na primer pisarniški paket Office). Na svoj račun bodo seveda prišli tudi igričarji, saj bo igre iz igralne konzole Xbox One mogoče prenašati v realnem času na osebni računalnik Windows 10 ali tablico.

Novost bo pričakovano mogoče namestiti tudi na pametne mobilne telefone in tablične računalnike Windows Phone, ki trenutno poganjajo mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1. Microsoft se je pri operacijskem sistemu Windows 10 odločil za podobno cenovno politiko kot Apple za njegov OS X. Računalniški gigant bo namreč vsem uporabnikom licenčnih operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1 omogočil brezplačno nadgradnjo na Windows 10. Microsoftova ponudba bo ostala v veljavi eno leto od uradne izdaje novosti, nato pa bodo morali uporabniki za novi sistem plačati. Koliko bo znašala maloprodajna cena operacijskega sistema Windows 10, pa žal še ni bilo razkrito.

Preostale novosti si oglejte v videoposnetku spodaj.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku