Računalništvo, telefonija
23.05.2011 17:12

Deli z drugimi:

Share

Wharfedale zvočniki serija Diamond

Wharfedale se ponaša z 30 letno tradicijo serije Diamond, ki leto za letom niza naslove vrhunskih Hi-Fi entry zvočnikov. Kaj je njihova posebnost da jim to uspeva?
Wharfedale zvočniki serija Diamond
Wharfedale zvočniki serija Diamond

Pri zvočnikih se velikokrat pogovarjamo o tehničnih podatkih, ki naj bi odražali kvaliteto oz. reprodukcijo zvoka. Seveda, nekateri bodo rekli, da tudi tu drži rek več je bolje, pa je to res tudi v praksi?

Vsi poznamo podatek izhodna moč zvočnika, impedanca in frekvenčni razpon, malo manj pa jih je takšnih, ki pogledajo tudi po podatkih tako imenovanih “cross over” frekvenc in podatek o občutljivosti zvočnika, slednji je pri zvočnikih Wharfedale za nekaj enot nižji od nekega povprečja konkurenčnih zvočnikov.
Občutljivost je podatek, ki nam pove kako glasen je zvočnik pri moči 1W (2.83V@8 Ohm) na razdalji 1 metra. Občutljivost pa varia od 80dB do 104dB kar so izjemne vrednosti.

Prenesimo oba podatka v realnost. Predstavljajte si, da zvočnik z občutljivostjo 104dB pri 1W@1m poganjamo z 0,4W. Da bi dosegli enako jakost zvoka drugega zvočnika, bi morali le tega poganjati z 100W moči. Zvočniški sistemi, komercialnih proizvajalcev imajo vrednosti od 86db do 94, medtem ko se večina giblje v razredu 89-92dB.

Vrnimo se k zvočnikom Wharfedale serije Diamond. Večina zvočnikov ima vrednosti občutljivosti 86dB, model DIA 10.4 ima občutljivost 88dB, največji, DIA 10.7 pa 90dB. Torej, če potegnemo črto bomo po podatkih in tudi poslušanju občutili, da so zvočniki tišji v primerjavi z konkurenco, čemu potem vse pohvale in nagrade?

Zvočna tehnika se z leta v leto izboljšuje in snemalne naprave ter preostala tehnika v sredini 60ih, 70ih oz. 80ih niso bile na enakem kakovostnem nivoju kot so danes, čeprav je bila kvaliteta glasbe boljša.

Visoka občutljivost ojača tudi zvoke, ki jih ne želimo slišati in zato se nam zdi, da pri določenih pesmih slišimo le base in visoke tone, vokali pa so potisnjeni v ozadje. Wharfedale-ova prednost je v linearnosti zvoka, saj presežkov zvoka ne ojača do meje ko bi bil zvok moteč ampak je prjazen za poslušalca in lahko v njem uživa ob delu oz. počitku.

Wharfedale serija Diamond 10 se ponaša s celotnim spektrom zvočnikov za postavitev stereo sistema oz. hišnega kina. V njihovi ponudbi tako najdemo:

– kompaktne (bookshelf) zvočnike DIA 10.0, DIA 10.1, DIA 10.2

– samostoječe (floorstand) zvočnike DIA 10.3, DIA 10.4, DIA 10.5, DIA 10.6, DIA 10.7

– surround izvedbe zvočnikov DIA 10.DFS in DIA10.SR

– center zvočnike DIA 10 CC, DIA 10 CS, DIA 10 CM

ter aktivne nizkotonce: DIA 10 GX SUB, DIA 10 MX SUB, DIA 10 SX SUB

Da pa je izbira zares pestra jih ponujajo v 5ih različnih barvah, za kompaktne in center zvočnike pa ponujajo tudi dodatna stojala.

Nakup zvočnikov v Sloveniji je možen v spletni trgovini PlayRoom.si, kjer je možen nakup avdio in video opreme za fizične osbebe in podjetja. Na vse Wharfedale zvočnike pa ponujajo 20% gotovinski popust.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ALS-1, Aleš Osolnik s.p.
Za več informacij so vam na voljo pri ALS-1, Aleš Osolnik s.p.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ALS-1 poslovne rešitve

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ALS-1, Aleš Osolnik s.p.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku