Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
23.01.2023 14:12

Deli z drugimi:

Share

Vzvratni inženiring & 3D skeniranje – novi orodji za staro nalogo

Vzvratni inženiring je vse pogosteje povezan s postopkom pretvorbe geometrije fizičnega objekta v digitalni 3D model oziroma CAD model. Podatke realnega kosa za obdelavo najhitreje pridobimo s še eno moderno vejo 3D tehnologije – 3D skeniranjem.

Vzvratni inženiring včasih

Že samo ime pove, da gre za obratno smer tipičnega delovnega poteka izdelave. Nemalo nazaj je vzvratni inženiring vključeval izjemno zamudna dela pred samo izvedbo. Merjenje na kosu je navadno potekalo s kljunastimi merili in šestili. Vse to je močno omejilo obseg aplikacij vzvratnega inženiringa, saj je bilo vse skupaj stroškovno zelo neučinkovito, predvsem pa časovno potratno. V takšni obliki je bil kljub svoji nujnosti precej neuporabna metoda.

… in danes

Faza meritev fizičnega objekta je doživela izjemen razvoj. Pojavila se je tehnologija 3D skeniranja, s katero lahko učinkovito zajamemo geometrijo tudi najbolj zapletenih delov na izredno hiter način, predvsem pa z veliko večjo natančnostjo. Danes je možno poskenirati tudi več metrov dolg in širok objekt v prej kot pol ure s pomočjo laserskega 3D skeniranja. Shining3D FreeScan UE Pro lahko takšno nalogo zmore v natančnosti kar do 0,02 mm.

3D skeniranje je omogočilo širšo uporabo vzvratnega inženiringa, ki presega le preprosto primerjalno analizo in reprodukcijo kosov. Odslej gre za natančno metodo, ki je uporabna tudi za izboljšanje oblike kosov.

Glavne aplikacije 3D skeniranja in vzvratnega inženiringa

Vzvratni inženiring s 3D skeniranjem ponuja veliko možnosti za poustvarjanje, razvoj in proizvodnjo izdelkov. Na splošno lahko različne uporabe vzvratnega inženiringa razdelimo na tri glavne aplikacije: reprodukcijo kosov, ustvarjanje različic obstoječih kosov ali razvoj povsem novih kosov na podlagi obstoječega okolja ali predmeta.

  • Poustvarjanje obstoječih kosov. Ena izmed najbolj priljubljenih aplikacij je ponovno ustvarjanje poškodovanih ali obrabljenih delov, ki niso na voljo pri prvotnem dobavitelju ali nimajo ustrezne dokumentacije. To je pogosta težava pri delu s starimi stroji ali starodobnimi vozili, vedno pa je to težko opraviti z ročnimi orodji.
  • Izboljšanje obstoječih kosov. Drugi cilj vzvratnega inženiringa je uporaba digitaliziranih delov za izboljšanih različic delov, ne le njihove reprodukcije. V tem primeru gre za metodo, ki lahko bistveno skrajša čas in zniža stroške izdelave delov iz nič, poleg tega pa zagotavlja popolno prileganje komponent, ki pripadajo večjim sklopom.
  • Ustvarjanje novih kosov na podlagi obstoječih Prihod 3D skeniranja je omogočil še eno aplikacijo za vzvratni inženiring, ki uporablja digitalizirane dele kot referenco za ustvarjanje povsem novih delov. Ta postopek se običajno uporablja, ko je potrebno tesno prileganje na kompleksnem obstoječem delu.

Bi bil vzvratni inženiring uporabna metoda brez 3D skenerjev?

Kot ste lahko prebrali, vzvratni inženiring predstavlja izjemno učinkovito metodo za številne aplikacije. Kljub temu je kakovost zajema podatkov ključnega pomena za doseganje dobrih rezultatov pri nadaljnjem procesu, zato tudi izbira 3D skenerja in njegovih zmogljivosti ter funkcije igra pomembna vlogo pri uspehu celotnega procesa.

Več o Shining3D skenerjih in vzvratnem inženiringu si lahko preberete na spletni strani 3WAY d.o.o.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več