Računalništvo, telefonija
26.10.2017 18:03
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vsi v nizkem startu pripravljeni na iPhone X!

Apple iPhone X.
Apple iPhone X.

Trenutno so vse oči uprte v pametnih mobilni telefon iPhone X, saj je podjetje Apple začelo z njegovo predprodajo, kar pomeni, da bo kmalu na voljo še v prosti prodaji. Predprodaja bo v izbranih državah širom sveta stekla 27. oktobra, v fizičnih trgovinah pa ga bo moč kupiti od 3. novembra naprej. Ker gre pri pametnem mobilnem telefonu iPhone X za edinstven izdelek, poznavalci napovedujejo rekordno prodajo, ki naj bi bila celo najboljša v zgodovini telefonov iPhone.

Napovedi o rekordni prodaji so seveda povezane z edinstvenimi lastnostmi, ki jih prinaša iPhone X, predvsem pa zaslon, ki pokriva skoraj celotno prednjo ploskev naprave, z izjemo dela ob vrhnjem robu, kjer se nahaja sprednja kamera. Za ta namen so Applovi inženirji uporabili zaslon OLED s kar 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo, ločljivostjo 2.436 x 1.125 slikovnih točk in gostoto 458 slikovnih točk na palec. Poleg tega zaslon podpira standard HDR (High-Dynamic Range), ki pripomore k boljši kakovosti prikaza videoposnetkov, saj v zelo temnih in zelo svetlih območjih slike omogoča prikaz večjega števila podrobnosti. Zaradi zaslona se je moral Apple pri zasnovi telefona odreči gumbu Domov in čitalniku prstnih odtisov Touch ID, ki se je nahajal v njem. To bo za dolgoletne uporabnike iPhonov nedvomno pomenilo veliko novost pri upravljanju. Namesto pritiska omenjenega gumba bo moral uporabnik le potegniti prst od spodaj navzgor, za prijavo v telefon pa bo zadoščalo skeniranje obraza. iPhone X je oblečen v kovinsko ohišje in tako spredaj kot zadaj prekrit s steklom.

Za zajem fotografij tokrat skrbi dvojna kamera (en širokokotni objektiv z zaslonko f/1.8, drugi z zaslonko f/2.4) z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih točk in optično stabilizacijo slike. Glavna novost kamere je sicer t. i. portretni način, ki zna s pomočjo umetne inteligence simulirati različne osvetlitve profesionalnega fotografskega studia. Poleg odličnega fotoaparata ima iPhone X tudi zelo zmogljiv procesor A11, ki je kar 25 odstotkov hitrejši od svojega predhodnika A10 in kar 70 odstotkov hitreje preračunava grafične podatke. iPhone X prinaša tudi sistem za brezžično polnjenje, piko na i pa nedvomno daje mobilni operacijski sistem iOS 11, ki prinaša veliko uporabnih novosti in možnosti, čeprav vsebuje še nekaj programskih napak.

Na začetku novembra bo pametni mobilni telefon iPhone X možno kupiti v kar 55 državah širom sveta, vključno s Slovenijo. Maloprodajne cene za naš trg še niso bile razkrite, bo pa za vstopno različico s 64 gigabajti vgrajenega pomnilnika v sosednji Italiji treba odšteti 1.189 evrov, za 256 gigabajtno različico pa kar 1.359 evrov.


Prijavi napako v članku