Programska oprema
27.12.2006 08:33

Deli z drugimi:

Share

Vse več škodljivega programja za pridobivanje denarja

V poročilu za tretje četrtletje 2006 laboratoriji PandaLabs odkrivajo moteče dejstvo: 72 odstotkov okužb, ki jih je odkril brezplačni spletni protivirusni pregledovalnik Panda ActiveScan, je povezanih s spletnim kriminalom. Trojanci, zlonamerne kode vrste “stranska vrata”, oglaševalsko in vohunsko programje, boti ter klicalni programi so bili najpogosteje uporabljeni za zlonamerno pridobivanje finančnih koristi. Celotno poročilo v angleščini se lahko pretoči z naslova: http://www.pandasoftware.es/resources/pro/02des_wp_T3Labs.zip

Oglaševalsko in vohunsko programje so bile nevarnosti, ki jih je Panda ActiveScan najpogosteje odkril, in sicer v 41 odstotkih. Obe vrsti sta povezani z oglaševanjem, saj zbirata osebne podatke o obiskih spletnih trgovin, da bi se jim lahko ponudili proizvodi in storitve, prilagojene njihovim željam. Taka praksa je nelegalna, če se izvaja brez privolitve uporabnika, saj gre za kršenje zasebnosti za komercialne namene.

V primerjavi s predhodnimi poročili so kazalci bolj ali manj na enaki ravni, z eno pomembnejšo spremembo, in sicer v številu odkritih trojancev in”stranskih vrat”. Delež odkritih trojancev je upadel za 5 odstotnih točk v primerjavi z drugim četrtletjem, medtem ko se je delež “stranskih vrat” povečal za 7,2 odstotni točki.

V poročilu se odraža tudi želja kibernetičnih kriminalcev po izkoriščanju novih, še neznanih ranljivosti programja. To bi jim omogočilo razkriva skrivno vstopanje v računalnike, namesto da bi jih izrabljali za povzročanje velikih epidemij, ki jih mediji zelo dobro pokrivajo.

Direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons pojasnjuje: “Zdaj aktivnost avtorjev zlonamernih kod skoraj izključno določajo finančni motivi. To so profesionalni kriminalci, ki ustvarjajo zlonamerne kode ne zato, da bi postali slavni ali pokazali svoje veščine programiranja, ampak samo zato, da bi pridobili denar. Verjamemo, da ta trend v prihodnosti ne bo samo obstal, ampak se bo še naprej krepil. V taki situaciji je bistveno, da so uporabniki ves čas na straži in uporabljajo tehnološka sredstva zaščite.”

V poročilu laboratorijev PandaLabs se razkrivajo tudi druga zanimiva dejstva iz tretjega četrtletja, kot je vpliv novih programskih ranljivosti v Microsoftovih proizvodih, grožnje, povezane s “socialnimi spletnimi mesti”, kot je MySpace, ali novi načini, kako kibernetični prevaranti uporabljajo Google za širjenje svojih stvaritev.


Prijavi napako v članku