Triki in nasveti
20.07.2022 10:10
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vročinski val: Zakaj se telefoni pregrevajo in kako to preprečiti?

Višje temperature pomenijo več aktivnosti na prostem. In velika verjetnost je, da bo vaš telefon zraven pri vseh aktivnostih. Kako preprečiti, da bi se telefon pregrel – in kako hitro ohladiti telefon, če se pregreje?
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ventilator je vklopljen, pravkar ste spili deseto ledeno kavo in zdaj ste pripravljeni listati po telefonu. Vaša naprava pa je počasna, prevroča ali ima izpraznjeno baterijo. Se vam zdi ta situacija znana?

Trenutne rekordne temperature ne vplivajo le na telesa ljudi, temveč tudi na elektroniko. Se pa telefoni v nasprotju z ljudmi ne znojijo, kar je dobro za tiste, ki telefon držijo, ni pa dobro za naše telefone.

Zakaj se naša elektronika v vročini slabo obnese in kaj lahko storimo v zvezi s tem?

Vročina se poveča, procesor se upočasni

Podobno kot v hudi vročini težko delujemo z enako hitrostjo, lahko podobno velja za procesor telefona – notranji čip, ki je odgovoren za glavne funkcije telefona.

Notranji elementi, ki dejansko omogočajo normalno delovanje telefona, na žalost sami ustvarjajo toploto,” pravi dr. Roz Wyatt-Millington, predavateljica elektronike in elektrotehnike na Univerzi Leeds Beckett. “Ko se naprava v telefonih segreje, se procesor poskuša ustaviti pred pregrevanjem, zato se vse skupaj upočasni,” je povedala za Radio 1 Newsbeat.

Pravi, da je elektronika na splošno zasnovana za delovanje do 35 stopinj celzija.

Od 100 % do izpraznjene baterije

Baterije shranjujejo energijo in so zasnovane tako, da delujejo pri določenih temperaturah. Bolj ko se segrevajo, težje delujejo in več energije porabijo,” pravi Dr. Roz. To pomeni, da se baterija hitreje izprazni, zlasti ker jo je težje hladiti.

“Prav tako baterijo porabljajo energijo za spremljanje svojega stanja in morajo zato opraviti več dela.” Dr. Roz dodaja, da pogosto povečamo svetlost zaslona, ko smo zunaj na soncu, kar ima prav tako velik vpliv na stanje naprave.

Izgorelost zaslona

Če ste opazili manjšo spremembo na zaslonu, je morda na to vplivala vročina. “Če gre za starejši telefon in če je v njem majhna poškodba ali napaka, jo toplota lahko poveča,” pravi dr. Roz.

Dodaja še, da lahko zaščite zaslona pogosto zadržujejo več toplote v notranjosti, kar v vročih razmerah ni dobro.

Kaj lahko storite, da bo telefon ostal hladen?

Ne polnite ga predolgo

Če je zelo vroče, med polnjenjem baterije ustvarjate toploto. Ko je naprava napolnjena, je bolj vroča,” pravi dr. Roz.

Pametno ga odlagajte

Pomaga, če ga hranite izven območja neposredne sončne svetlobe. Ne puščajte ga v avtomobilu, čim več ga hranite v senci. Če lahko, ga postavite pred ventilator ali klimo.

Ne preobremenjujte naprave

To velja za notranjost in zunanjost telefona. Vzemite ga iz ohišja in izklopite vse funkcije, ki jih ne potrebujete.

Če ne uporabljate sistema GPS in ostalih stvari, jih izklopite. Manj stvari, kot jih dejansko uporabljate, manj energije boste porabili in manj toplote bo nastalo,” pravi dr. Roz.

Uporabljajte način nizke porabe energije

Čim manj energije porabite, tem bolje bo deloval vaš telefon.

Lahko ga preprosto izklopite za nekaj minut, da se ohladi, in ga nato znova vključite, če telefon res ne deluje dobro.”

Dr. Roz dodaja, da imajo telefoni vgrajene mehanizme proti pregrevanju, da se ne bi “uničili, kar se lahko zgodi v zelo hudi vročini.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni telefoni Android telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tajin utrinek Infinity Energy, Špela Rihtaršič s.p.

Dvorjanska ulica 17a, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Tel: 040 755 027
Koliko ur preživite v sedečem položaju? Koliko ur prebedite za računalnikom? Odgovor je vse več. Sodoben način življenja naj bi bil dinamičen in razgiban, vendar je velik del ... Več

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več