Računalništvo, telefonija
20.01.2021 06:05
Posodobljeno 13 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vrhunska grafična kartica AMD Radeon RX 5700 XT s pasivnim hlajenjem!

Grafična kartica Sapphire GPRO X070 je pri delovanju povsem neslišna.
Grafična kartica Sapphire GPRO X070 je pri delovanju povsem neslišna.

Podjetje AMD je oktobra lani javnosti razkrilo nove grafične kartice družine Radeon RX 6000, ki so resnično nekaj posebnega. Novinci namreč temeljijo na osnovi grafičnega jedra RDNA2, podpirajo revolucionarni predpomnilnik Infinity, delujejo s kar 30 višjo frekvenco in zagotavljajo polno združljivost z Microsoftovo knjižnico DirectX Ultimate. Zato ne preseneča, da so nove grafične kartice pri enaki porabu električne energije za kar polovico zmogljivejše v primerjavi s predhodno generacijo grafični kartic AMD Radeon RX5000.

Ker pa grafične kartice družine Radeon RX 6000 zaradi slabših proizvodnih kapacitet ljubiteljem iger ne bodo na voljo še kar dolgo časa, proizvajalci grafičnih kartic še vedno veliko vlagajo v rešitve Radeon RX 5700 XT. Tu namreč gre za grafično kartico, ki je še vedno kos tudi najzahtevnejšim nalogam. Podjetju Sapphire pa je nedavno uspel izjemen podvig na tem področju, saj je kot prvemu uspelo pripraviti v celoti pasivno hlajeno grafično kartico Radeon RX 5700 XT, ki v ohišju računalnika zaseda le dve razširitveni mesti.

Grafična kartica Sapphire s prodajno oznako GPRO X070 je kljub pasivnemu hlajenju kos tudi najzahtevnejšim nalogam, saj jedro grafične vsebine preračunava s frekvencami 1.607 megahercev, 1.755 megahercev in 1.905 megahercev. Poleg tega razpolaga še z osmimi gigabajti grafičnega pomnilnika GDDR6. Ker je grafična kartica pasivno hlajena in nadvse zmogljiva, bi jo bilo mogoče uporabljati celo za rudarjenje kriptovalut.


Prijavi napako v članku