Telefoni
08.02.2010 15:47
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vohunski mobilni telefoni BlackBerry

BlackBerry 8520 Curve se ne ustraši niti najzahtevnejših nalog!
BlackBerry 8520 Curve se ne ustraši niti najzahtevnejših nalog!

Poslovni uporabniki zelo radi posegajo po pametnih mobilnih telefonih BlackBerry, saj jih, poleg bogate programske opreme, odlikujeta še odlična odzivnost operacijskega sistema in dolga avtonomija delovanja. Zaradi tega sploh ne preseneča, da postajajo mobilni telefoni BlackBerry vse bolj zanimivi tudi za pisce škodljivih programskih kod.

Da lahko mobilni telefoni podjetja Research in Motion (RIM) kaj hitro postanejo »žrtev« zlonamerne kode, pa je pred kratkim dokazal specialist informacijske varnosti Tyler Shields iz raziskovalnega oddelka Research Lab podjetja Veracode. Za mobilne telefone BlackBerry je namreč pripravil škodljivo programsko kodo, imenovano TXSBBSpy, s pomočjo katere lahko prikrito dostopa do seznama opravljenih klicev in kratkih sporočil SMS, lahko sledi položaju uporabnika preko navigacijskega sistema GPS ter lahko celo vključi mikrofon za oddaljeno prisluškovanje pogovorom uporabnika in to tudi v primeru, ko ne telefonira.

Specialist informacijske varnosti Tyler Shields iz Lab podjetja Veracode pri tem opozarja, da varnostna platforma mobilnih telefonov BlackBerry sicer lahko omili napade tovrstnih škodljivih programskih kod, vendar uporabniki temu ne posvečajo dovolj pozornosti. Poleg tega naj bi imelo na pametnih mobilnih telefonih nameščen protivirusni program le okoli 23 odstotkov uporabnikov. Delovanje škodljive programske kode TXSBBSpy pa si lahko ogledate na spletni strani http://vimeo.com/9192358.


Prijavi napako v članku