Trdi diski
14.08.2009 06:26
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vohunski kolibri

Sovražnikom ZDA se obeta črna prihodnost!
Sovražnikom ZDA se obeta črna prihodnost!

Kar se nam je pred leti na področju robotike zdelo znanstvena fantastika, danes postaja resničnost. Velik korak naprej na obetavnem področju nam sedaj obetajo raziskovalci ameriške državne agencije Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Izdelati namreč nameravajo prve robotske sisteme po vzoru ptice vrste “Annin kolibri“, ki je primerjalno hitrejša od reaktivnega bojnega letala ali celo od vesoljskega plovila med vstopanjem v atmosfero.

Končni cilj agencije DARPA je izdelati vohunskega robota, ki bo tehtal vsega skupaj le deset gramov, bo premagoval velike razdalje s povprečno hitrostjo osemnajst metrov na sekundo in se bo lahko kosal s sunki vetra do hitrosti poltretjega metra na sekundo. Pot za dosego zastavljenega cilja bo še dolga in valovita, saj današnji roboti lahko letijo le za slabih dvajset sekund.

Kljub temu so raziskovalci ameriške državne agencije DARPA korak bližje k pripravi miniaturnega vohunskega robota, ki ga bo ameriška vojska uporabljala za izvajanje vojaških operacij širom sveta. To naj bi se po prvih ocenah lahko zgodilo že leta 2012.

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku