Računalništvo, telefonija
31.05.2020 05:52
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ogroženih kar 100 milijonov uporabnikov Androida

Mobilna aplikacija za urejanje video posnetkov VivaVideo za Android je škodljiva!
Mobilna aplikacija za urejanje video posnetkov VivaVideo za Android je škodljiva!

Mobilni operacijski sistem Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj mobilne naprave, ki so z njim opremljene, danes izdeluje skupno zares ogromno število proizvajalcev. Največ izmed njih seveda najdemo na Kitajskem, saj je tam kar precej podjetji, ki izdelujejo poceni, a zmogljive pametne mobilne telefone Android. Težava je predvsem v tem, da vsi proizvajalci za svoje izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov.

To s pridom izkoriščajo nepridipravi, kar so nedavno dokazali varnostni strokovnjaki podjetja VPNpro. Ti so namreč na spletnem portalu Google Play Store odkrili nevarno vohunsko programsko opremo, ki je bila na mobilne naprave Android nameščena že več kot 100-milijonkrat. Aplikacija pripada razvijalcu iz Kitajske, ki domnevno poskuša svoje namene skriti s pomočjo mreže različnih posrednikov. Tu gre za razvijalca mobilnih aplikacij QuVideo Inc., ki stoji za brezplačno mobilno aplikacijo za urejanje video posnetkov VivaVideo.

Zlonamerna aplikacija uporabnika najprej zaprosi za dovoljenje, s čimer postane mobilna naprava Android ranljiva za slednje. Mobilna aplikacija VivaVideo je na voljo tudi za mobilni operacijski sistem iOS, vendar zaradi drugače nastavljenih varnostnih funkcij in dovoljenj za aplikacije trenutno ta nima “funkcije” za vohunjenje za uporabniki. Če jo imate nameščeno na mobilni napravi Android, jo nemudoma odstranite.

V prihodnje pa poskrbite, da je na vaši mobilni napravi nameščena kakovostna protivirusna zaščita, s spletnega portala Google Play pa nameščajte zgolj mobilne aplikacije, ki jih resnično potrebujete, vse ostale pa preprosto odstranite. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da boste namestili tudi škodljivo programsko kodo. Po toči pa je, kot že vemo, zvoniti prepozno.


Prijavi napako v članku