Aplikacije in dodatni programi
25.04.2023 14:19
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vodnik 2023 za uspešno planiranje poti

Z ustreznimi orodji za planiranje poti bi lahko vaše podjetje prihranilo do 20 % prevoženih kilometrov in izboljšalo zmogljivost naročil za kar 100 %, ne da bi povečali vaš vozni park.
Vir: Sledenje
Vir: Sledenje

Planiranje poti je pomembno za vsako podjetje, ne glede na to, ali ponujate dostavo neposredno potrošniku ali ste prisotni v storitveni panogi, kjer vaše osebje obiskuje domove ali podjetja strank.

Kakšno je naše znanje in kaj novega smo se tekom projekta naučili, bi vam radi zaupali v tem vodniku, ki ga najdete na linku https://www.sledenje.com/vodnik-za-planiranje-poti-v-letu-2023/

Razčlenili bomo proces kaj je optimizacija poti in kako lahko koristi vašemu podjetju. Preučili bomo primere iz resničnega sveta in predstavili rezultate iz prakse.

S sodobnim orodjem za optimizacijo poti lahko vaši dispečerji ali menedžerji prihranijo ure vsakodnevnega načrtovanja in se osredotočijo na rast podjetja/izboljšanje uporabniške izkušnje.

Primer: Lokalno podjetje za montažo in vzdrževanje klimatskih naprav, z orodjem za optimizacijo poti FLEETOPTI (https://www.sledenje.com/fleetopti/) načrtuje svoje poti 70 % hitreje. Posledično lastniku/operaterju ni potrebno ves čas porabiti za usmerjanje in načrtovanje svojih tehnikov. Te naloge je lahko prepustil pomočnikom in s tem pridobil prepotrebni čas za druge obveznosti.

Še en primer iz prakse. Najboljši način, da razumete, kakšno razliko lahko učinkovito usmerjanje in načrtovanje poti nudi vašemu podjetju je, da se seznanite s primeru optimizacije poti v resničnem svetu.

V tem razdelku bomo opisali, kako je podjetje uporabilo orodje za optimizacijo FLEETOPTI (https://www.sledenje.com/fleetopti/) za optimizacijo poti s cilji zmanjšati čas načrtovanja in prevoženih kilometrov, izboljšali zmogljivost svojih voznikov, ohraniti načrtovane čase dostave in storitev ter izboljšati zadovoljstvo strank.

Podjetje je zaradi močne konkurence moralo izboljšati svoje dostavne poti, da bi ohranili planirano stopnjo dobička in zadovoljne stranke.

Orodje za optimizacijo poti FLEETOPTI (https://www.sledenje.com/fleetopti/) je pomagalo spremeniti njihov proces načrtovanja na naslednji način:

Orodje FleetOpti uporablja zgodovinske podatke za izračun trajanja naročil in samodejno načrtuje natančne urnike in poti.

Edinstvena funkcija zagotavlja strogo upoštevanje časovnih oken oz. potreben čas za razkladanje tovornjaka. (Primer: Če je dostava predvidena med 10. in 12. uro, vendar traja razkladanje 20 minut, je planirana dostava najkasneje 11.40).

Orodje FleetOpti je bilo enostavno integrirati z ERP naročnika prek našega robustnega API-ja.

Velike prednosti zamenjave načina planiranja so vidne pri naslednjih rezultatih:

  • Povečanje zmogljivosti dostave za 14% in znižanje stroškov voznika za 12%, kar vodi v večanja prihodka in dobička na voznika/vozilo.
  • 8x hitrejše načrtovanje in več kot 60 % manj delovnih ur odpremnega osebja.
  • Znatno povečanje stopnje pravočasnih dobav (OTD – on time delivery) iz 89 % na 94 % in z 1,5 % izboljšanjem na mesečni ravni.
  • Dve dodatni nalogi na voznika na dan oz. skupno več kot 330 dodatnih dostav na dan. Zmanjšanje kilometrine za 20%.
  • Pridobitev zmogljivega orodja za modeliranje: za samozavestno izpolnjevanje zahtev novih strank.

Podjetju je uspelo zmanjšati skupno število prevoženih kilometrov svoje dostavne flote, hkrati pa zmanjšati stroške voznikov. Povečanje učinkovitosti je podjetju omogočilo, da je z obstoječim voznim parkom in delovno silo oskrbelo 14 % več naročil. To je izjemen dosežek.

Uporaba orodja za optimizacijo poti FleetOpti upošteva vrsto elementov kot so razpoložljivost zaposlenih (počitnice, druge odsotnosti), odmori za kosilo, odmori za voznike, razpoložljivost strank (na primer samo ob torkih in četrtkih), roke in drugo.

Rešitev za optimizacijo poti naslednje generacije kot je orodje FleetOpti vam omogočajo, da se hitro odzovete na nepričakovane dogodke, ki za seboj potegnejo spremembo plana in lahko takoj ponovno načrtujete celoten urnik.

Orodje FleetOpti omogoča hitro (ponovno) načrtovanje.

Spremembe v zadnjem trenutku so neizogibne in pomembna naloga je sprotno prilagajanje razporedov več voznikov. Zato je v letu 2023 nujno dinamično načrtovanje – takojšnje in samodejno ponovno izračunavanje poti, ki odraža spremembe v resničnem svetu.

Pozna naročila, odpovedi, klici voznikov zaradi odsotnosti ali stranke, ki zahtevajo alternativne naslove za dostavo, je le nekaj dejavnikov, ki lahko v hipu pokvarijo dobro načrtovan urnik.

Ko načrtujete pot je nujno imeti možnost sprotnega, ponovnega načrtovanja in upravljanja voznega parka voznikov na daljavo.

Ko se zgodi kaj nepričakovanega, kar vpliva na obstoječi plan, bo orodje za optimizacijo rut FleetOpti upoštevalo nove spremenljivke, izračunalo nov plan in enakomerno dodelilo nove delovna naloge voznemu parku glede na razpoložljivost, trenutno lokacijo, zmogljivost in pot, namesto da bi preobremenili le nekaj voznikov.

Kar je potrebno posebnega poudarka je še dejstvo, da gre za aplikacijo, ki je plod znanja naših slovenskih strokovnjakov. Ne malokrat ostane ta pomemben podatek iz naslova majhnosti naše države prikrit. Na tem mestu bi ga radi posebej podčrtali, ker vsi, ki ste kdajkoli uporabljali svetovno znana orodja za optimizacijo naročil lahko potrdite, kako pomembno je pri tem imeti “domačo” tehnično pomoč. S ponosom slovensko!


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SLEDENJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SLEDENJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Podjetje Sledenje, informacijske storitve d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SLEDENJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več