Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
16.06.2023 17:00

Deli z drugimi:

Share

Kako napredek pri fotografiranju pri šibki svetlobi omogoča slikanje zvezdnatega neba s pametnimi telefoni

Pregled funkcij kamere telefona vivo X90 Pro – zvezdniškega vodilnega telefona za brezhibno fotografiranje pri šibki svetlobi in ponoči
Michael Portillo: Modra ura v Portu – »Dobra nočna fotografija mora prikazati podrobnosti in kontraste različnih virov svetlobe.«
Michael Portillo: Modra ura v Portu – »Dobra nočna fotografija mora prikazati podrobnosti in kontraste različnih virov svetlobe.«

V zadnjih letih se je fotografiranje s pametnimi telefoni zelo razvilo, zlasti fotografiranje pri šibki svetlobi. Napredek, kot so večja slikovna tipala, visokokakovostna optika in napredni algoritmi za obdelavo slik, ki jih poganja umetna inteligenca, danes omogoča zajemanje osupljivih fotografij v zahtevnih svetlobnih razmerah.

Ob tem pa imajo pravi profesionalci v rokavu še nekaj trikov za popoln posnetek pri šibki svetlobi. V nadaljevanju štirje profesionalni fotografi podjetja ZEISS – Timm Allrich, Jakub Polomski, Michael Portillo in Gabriel Santos – razkrivajo svoje skrivne nastavitve in prijeme iz prakse za fotografiranje s telefonom vivo X90 Pro, s katerimi lahko posnamete popoln posnetek v tudi slabih svetlobnih razmerah.

Zakaj je – ali bolje rečeno je bila – nočna fotografija s pametnimi telefoni izziv?

Nočna fotografija je na splošno in ne glede na uporabljeno opremo eden najzahtevnejših motivov za fotografe, saj je ključno ujeti čim več svetlobe. To pa je zaradi optične zasnove pametnih telefonov predstavljalo dodaten izziv. Michael Portillo pravi, da »nočna fotografija že tradicionalno predstavlja izziv za fotoaparate pametnih telefonov, zlasti pri reševanju izzivov z dinamičnim razponom. Zaradi velikega kontrasta med sencami in svetlimi točkami so bile slike pogosto premalo osvetljene, brez podrobnosti, strukture in kontrasta. Poleg tega se je upravljanje visokih nastavitev ISO za optimalno kakovost slike ob šibki svetlobi izkazalo za zahtevno.« Gabriel Santos je za ustvarjanje dobre nočne fotografije izpostavil pomen velikosti tipala in svetlobne moči objektiva pri zajemanju največje možne svetlobe ter poudaril, da »večje ko je tipalo in več svetlobe lahko zbere objektiv, boljši so rezultati«.

Timm Allrich je pohvalil vivo X90 Pro, ki je zaradi vgrajenega stabilizatorja slike in velikega, zelo občutljivega tipala odličen pri zmanjševanju šuma in prekaša številne manjše sisteme fotoaparatov, Jakub Polomski pa je izpostavil različne izzive pri fotografiranju s pametnimi telefoni pri šibki svetlobi, vključno z majhnimi tipali, ki omejujejo zajem svetlobe, fiksnimi zaslonkami, agresivnimi algoritmi za zmanjšanje šuma, ki vplivajo na podrobnosti, možno zamegljenostjo zaradi krajših časov zaklopa, slabšanjem zaradi digitalne povečave in omejenim ročnim nadzorom nastavitev, kot so ISO, hitrost zaklopa in zaslonka.

vivo X90 Pro_ZEISS_Timm Allrich_Schwerin Castle
Timm Allrich: Grad Schwerin – »Z uravnavanjem razlik v kontrastu in svetlosti dosežete uravnoteženo sliko.«

Najvidnejši vidik dobre nočne fotografije in fotografije pri šibki svetlobi skozi oči izkušenih fotografov

Po besedah Jakuba je najvidnejši vidik, ki razlikuje dobro od slabše nočne fotografije, stopnja šuma ali zrnatost na sliki. Dobra nočna fotografija mora imeti minimalen šum ter ohraniti čist in oster videz. Poleg tega so bistveni dobra osvetlitev in kontrast ter uravnotežena igra svetlobe in senc, ki ju dopolnjujejo prijetne barve in dobro komponirana slika.

Timm je poudaril, da je za ustvarjanje uravnotežene fotografije pomembno upravljanje razlik v kontrastu in svetlosti, zlasti v različnih fazah noči. »Sposobnost natančnega komponiranja v slabih svetlobnih razmerah je lahko zahtevna, zato so dodatna orodja, kot so svetilke, koristna.« Z njim se je strinjal tudi Gabriel, ki je poudaril pomen igranja z okoliško svetlobo za poudarjanje želenih motivov, uporabo daljših časov osvetlitve ob čim nižji vrednosti ISO za zmanjšanje šuma.

Michael je predlagal, da »mora dobra nočna fotografija prikazati podrobnosti in kontraste v različnih virih svetlobe, ohraniti realizem in čim bolj zmanjšati sence. Učinkovito upravljanje HDR, barv, ostrine in digitalnega šuma so ključni vidiki, ki jih je treba upoštevati.« Vsi mojstri fotografije pa se strinjajo ter pozivajo ljudi, naj brezskrbno vzamejo kos opreme, kot je zelo zmogljiv fotografski pametni telefon, in gredo ven, vadijo ter se seznanijo z različnimi fazami osvetlitve – od somraka, sončnega vzhoda, zahoda do skoraj popolne teme na območju z malo svetlobnega onesnaženja – ter preprosto preizkusijo napravo in se igrajo z nastavitvami ter raziskujejo, kaj je mogoče ustvariti.

Gabriel Santos: Svetilnik na otoku Tapia – »Čim večje je tipalo in čim več svetlobe lahko zbere objektiv, tem boljši so rezultati.«

Strokovni nasveti za izboljšanje rezultatov fotografiranja pri šibki svetlobi, tudi če uporabljate pametni telefon

Gabriel je poudaril, da sta za optimalno fotografiranje ponoči in pri šibki svetlobi pomembna praksa in razumevanje vedenja svetlobe v takih razmerah. Svetuje uporabo stativa, da bi zagotovili najvišjo možno kakovost slike. Timm pa pravi, da »vse nočne fotografije niso enake,« in predlaga, da se nekaj časa posveti opazovanju, kako svetloba ali pomanjkanje svetlobe vpliva na ustvarjanje slike. »Z večkratnim zajemanjem istega prizora med sončnim zahodom se lahko naučimo prilagajati nastavitve, kot so čas osvetlitve, zaslonka in občutljivost ISO, glede na spreminjanje osvetlitve. Ta praktična izkušnja pomaga fotografom, da kar najbolje izkoristijo razmere s šibko svetlobo,« je poudaril Timm Allrich. Zakaj ne bi tudi sami izkoristili sončnega zahoda in spoznali različnih faz svetlosti, somraka in noči? To je odlična priložnost, da pridobite izkušnje o tem, kako situacije s šibko svetlobo izkoristiti v svojo korist.

Tako kot Gabriel in Timm tudi Jakub uporablja in priporoča uporabo stativa ali stabilne površine za zmanjšanje tresenja fotoaparata in eksperimentiranje z ročnim upravljanjem za doseganje uravnoteženejše slike z manj šuma. Predlaga tudi ustvarjalno uporabo razpoložljivih virov svetlobe, kot so ulične luči, odsevi ali celo luna, da bi jim dodali zanimivost in razsežnost. Ustvarjalnost pri tem nima meja, možnosti za preizkušanje pa je veliko. Michael dodaja, da bi morali fotografi v kombinaciji s stativom za ostre slike uporabiti tudi nočni ali profesionalni način za nadzor nastavitev, kot sta hitrost zaklopa in gibanje, ter zajemati slike med modro uro za čudovito nebo in okrepljene barve, po možnosti jih tudi dodatno poudariti s filtri vivo.

Jakub Polomski: 1-palčno glavno tipalo – »Stopnja šuma ali zrnatost na sliki razlikuje dobro od ne tako dobre nočne fotografije.«

Kako je podjetje vivo izpopolnilo fotografiranje pri šibki svetlobi in ponoči

Fotografije pri šibki svetlobi in ponoči so že od nekdaj tema obsežnega zanimanja in raziskav strokovnjakov podjetja vivo, s partnerstvom s podjetjem ZEISS pa so jim posvetili še večjo pozornost. Cilj je bil in je zagotoviti uporabnikom izkušnjo, ki jo je čim preprosteje in laže doseči. Model X51, ki je bil prva evropska vodilna naprava podjetja vivo, je predstavil način Super Night Mode in vgrajeno kardansko gred, ki ponuja dolge čase osvetlitve in algoritme za odpravljanje zamegljenosti gibanja. Kasneje je X60 Pro, prvi pametni telefon vivo, ki je bil zasnovan skupaj s strokovnjaki družbe ZEISS, izboljšal zmogljivosti kardana in predstavil funkcijo Extreme Night Vision 2.0. Model X80 Pro je premierno predstavil čip V1+ in prevleko ZEISS T*, s čimer je še izboljšal fotografiranje pri šibki svetlobi in ponoči. Trenutni vodilni telefon X90 Pro pa nadgrajuje dosežke svojih predhodnikov in prinaša najbolj izpopolnjeno izkušnjo fotografiranja pri šibki svetlobi.

Telefon vivo X90 Pro lahko zagotavlja impresivne rezultate v skoraj vseh razmerah. Dnevno fotografiranje že vrsto let ni več tak izziv, z nedavnim razvojem strojne in programske opreme pa je tudi fotografiranje pri šibki svetlobi in ponoči postalo preprosto. Kar je bilo nekoč rezervirano za profesionalne fotografe in česar ni bilo lahko doseči niti ambicioznim fotografom z visokokakovostno opremo, je zdaj na voljo navdušencem nad mobilno fotografijo, in sicer kar v njihovem žepu. Vivo X90 Pro uporabnikom omogoča, da na povsem nov način sodelujejo z najrazličnejšimi fazami svetlobe in ujamejo resnično posebne trenutke. S tako široko paleto fotografskih možnosti lahko zdaj vsak poseben trenutek postane dragocen spomin v obliki spektakularne fotografije, in X90 Pro to odlično opravi.

Sledite podjetju vivo na https://www.vivo.com/si/about-vivo/news.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
vivo pametni telefoni vivo X90 Pro


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več