Računalništvo, telefonija
27.04.2019 06:42
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Visokotehnološki vsadek, ki misli pretvori v govor

Možganski vsadek, ki lahko prebere misli in jih pretvori v govor.
Možganski vsadek, ki lahko prebere misli in jih pretvori v govor.

Računalniška tehnologija in sodobna medicina sta tesno povezani, saj je slednja predvsem na račun zmogljivih računalniških sistemov močno napredovala. To so nedavno dokazali tudi nadobudni raziskovalci kalifornijske univerze, saj so razvili poseben vsadek za možgane, ki lahko “prebira” misli in jih pretvori v govor. Dejansko gre tu za posebno elektrodo, ki se jo kirurško vstavi v človeške možgane, in sicer na mesto, kjer beleži električne signale. Rezultat je sintetiziran govor, ki se zelo približa naravnemu človeškemu govoru. Novost je zato precej boljša od klasičnih tovrstnih sistemov za sintetiziran govor, saj ti običajno temeljijo na črkovanju besed.

Uspeh raziskovalcev kalifornijske univerze gre pripisati predvsem dejstvu, da so se pri razvoju vsadka osredotočili na predel možganov, ki pošilja navodila za uskladitev delovanja jezika, ustnic, čeljusti in grla med govorom. S tem pristopom jim je namreč uspelo, da sistem ustvari oziroma predvaja celotne stavke, ki temeljijo na možganski aktivnosti posameznika, in ne zgolj črkuje besede črko za črko. Sintetiziran govor v praksi zveni kot običajni človeški glas, čeprav sistem še ni povsem dodelan, saj ima še vedno kar precej težav s črkami kot sta “b” in “p”, a te naj bi bile sčasoma odpravljene.

Visokotehnološki vsadek, ki misli pretvori v govor, seveda ni bi pripravljen z namenom branja misli ljudi, ampak kot pripomoček za tiste, ki imajo zaradi različnih bolezni težave z govorom. Ker gre šele za prototip, trenutno še ni znano, kdaj bi novost lahko uporabljali v splošni medicini. Upajmo, da se bo to zgodilo kmalu, saj bi ta vstavek nedvomno močno olajšal življenje tistih, ki imajo težave s govorom, saj bi se kakovost njihovega življenja s pomočjo vstavka nedvomno znatno povečala.


Prijavi napako v članku