Varnost
06.01.2010 16:12

Deli z drugimi:

Share

Virusni rekord 2009: 25 milijonov novih škodljivih kod

PandaLabs: napoved varnostnih trendov za leto 2010
PandaLabs: napoved varnostnih trendov za leto 2010

Panda Security

je v svojem varnostnem poročilu za leto 2009 razkril, da so laboratoriji PandaLabs v preteklem letu odkrili več škodljivih programskih kod kot v prejšnji 20-letni zgodovini. Podjetje, katerega baza digitalnih škodljivcev obsega več kot 40 milijonov primerkov, je na sezname samo v letu 2009 dodalo 25 milijonov novih vnosov. Dnevno povprečje znaša približno 55.000 novih primerkov nevarnih programskih kod.

Po poročanju PandaLabs so za uporabnike v zadnjem času najbolj nevarni bančni trojanci ter prevarantski protivirusni programi, med zelo priljubljene metode napadalcev pa sodi tudi injeciranje škodljivih kod v pogosto obiskane spletne strani in okužbe prek brskalnikov. Analitiki svarijo uporabnike pred potencialno velikimi nevarnostmi napadov na t. i. socialna omrežja.

Strokovnjake pri Panda Security skrbi predvsem dejstvo, da so v zadnjih 12 mesecih odkrili kar 25 milijonov novih škodljivih kod, medtem ko so jih v prejšnji, kar 20-letni zgodovini zabeležili 15 milijonov. Med novo odkritimi škodljivci so najpogostejši bančni trojanski konji, ki so obsegali kar dve tretjini vseh groženj. S 17,6 odstotki so jim sledili nadležni oglaševalski programi, medtem ko so virusi zabeležili 6,6 odstotka »tržne pogače«, predvsem na račun pojavljanja nekaterih starejših virusov, kot so Conficker, Sality ter veteranskega Virutas.

V letu 2009 so bili zelo dejavni tudi pošiljatelji neželene pošte, saj je ta predstavljala kar 92 odstotkov vse poslane elektronske pošte. Tematsko je neželena pošta izkoriščala aktualno gospodarsko in politično dogajanje, opirala pa se je tudi na temo nove gripe.

Vas zanima več iz te teme?
Panda antivirusni program antivirusni programi

Prijavi napako v članku