Računalništvo, telefonija
07.04.2020 16:20

Deli z drugimi:

Share

Vid, klepetalni robot, ki ima vse potrebne informacije o novem koronavirusu

Vid, klepetalni robot, ki ima vse potrebne informacije o novem koronavirusu
Vid, klepetalni robot, ki ima vse potrebne informacije o novem koronavirusu

Si želite pridobiti naziv “koronavirus specialist”? Gre za naziv, ki ga pridobimo, če na prav posebnem kvizu odgovorimo pravilno na vseh sedem vprašanj v zvezi s preventivnimi ukrepi na področju širjenja okužbe novega koronavirusa, podeli pa nam ga klepetalni robot Vid. Na voljo je brezplačno, njegov glavni namen pa je ozavestiti čim več ljudi, da moramo upoštevati navodila in ostati doma. Vida je razvila ekipa mladih strokovnjakov, med katerimi najdemo programerje, oblikkovalce in predstavnike medicinske stroke.

Kaj je Vid?

Vid je klepetalni robot (“chatbot”) na platformi Facebook Messenger, ki je uporabnikom brezplačno na voljo 24 ur na dan.Preko kratkega vprašalnika omogoča oceno tveganja za okužbo z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) in poda relevantne informacije ter napotke glede na sogovornikove odgovore na podlagi smernic NIJZ.

V času ukrepov družbenega distanciranja je izbira pravilnega medija za ozavaščenje še toliko bolj pomembna. S tem, ko preko aktualnega vprašalnika pridobi pozornost, Vid predvsem izkoristi za informiranje o preventivnih ukrepih za preprečevanje prenosa virusa. Informacije so podane preko ilustracij na hiter, zapomnljiv in uporabniku domač način, direktno v FB Messengerju. Predvsem se osredotoči na poudarjanje ukrepa družbenega distanciranja in želi zdravim ljudem prenesti sporočilo, da je njihovo tveganje za okužbo nizko pod pogojem, da ostanejo doma.

Povod za razvoj “chatbota” Vid so prvi rezultati sorodnega projekta tajskega Raziskovalnega inštituta Freak lab, kjer je ekipi medicinske stroke, oblikovalcev in razvijalcev uspelo lansirati klepetalnega robota [Covid19 Bot] z isto namembnostjo, s katerim je v zgolj prvih 4 dneh vprašalnik rešilo več kot 100.000 ljudi. Z vodjo projekta g. Nutchanon Ninyawee je slovenska ekipa potrdila solidarno sodelovanje in prejela pomoč ter podporo projektu.

Cilj projekta je preprečevanje panike, prokativno ozaveščanje, razbremenitev zdravnstvenih ustanov in jasno informiranje manjšega dela uporabnikov, ki se na podlagi svojih odgovorov uvrstijo v skupino s srednjim ali velikim tveganjem“, je za Finance povedal Žiga Kramperšek, direktor za razvoj v podjetju Val skupina, ki je med drugim zasnoval klepetalni robot Troljo za napovedovanje prihodov ljubljanskih mestnih avtobusov.

Dostop do “chatbota”

Z Vidom je možno klepetati na www.vid-bot.si ali direktno na platformi Facebook Messenger. Za delovanje potrebujemo zgolj Facebook/Messenger račun.

Glavni cilji projekta:

  • Preprečevanje panike in pomirjanje javnosti, hkrati pa proaktivno ozaveščanje o osnovnih preventivnih higienskih ukrepih in nujnih ukrepih družbenega distanciranja, ki preprečujejo širjenje epidemije;
  • prizadevanje, da uporabniki za katere je na podlagi odgovorov jasno razvidno, da niso kvalificirani za testiranje oz. hospitalizacijo, ne prihajajo na vstopne točke ali zdravstvene domove in bolnišnice in s tem razbremenitev zdravstvenih ustanov;
  • jasno informiranje manjšega dela uporabnikov, ki so na podlagi podanih odgovorov v skupini srednjega ali visokega tveganja, kako postopajo naprej – natančni napotki za postopek samoizolacije, primeren kontakt, napotki naj ne obiskujejo ZD ali bolnišnic direktno, natančne lokacije vstopnih točk s povezavami za pot (Google Maps), v primeru da jih zdravnik tja napoti.

Projekt klepetalnega robota Vida jasno opredeli, da napotki niso zdravstvena usmeritev in se osredotoči predvsem na informiranje skupine uporabnikov, ki z gotovostjo niso kvalificirani za hospitalizacijo. “Chatbot” je na voljo vsem, brezplačno. Kot omenjeno pri projektu redno sodeluje tudi NIJZ, celoten projekt pa je 100-odstotno neprofiten.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več