Računalništvo, telefonija
15.10.2006 08:56

Deli z drugimi:

Share

Veliko zanimanje za popisovalce nepremičnin

Geodetska uprava Republike Slovenije je prejela že 1.280 prijav za popisovalce nepremičnin. Pred aktivnim popisom nepremičnin, ki se bo pričel 1. decembra 2006, je potrebno označiti stanovanja in poslovne prostore v večstanovanjskih stavbah. Enostanovanjskih stavb ni potrebno označiti.

Na poziv za popisovalce pri projektu popis nepremičnin, ki ga je Geodetska uprava Republike Slovenije objavila v soboto, 7. oktobra 2006, je prispelo že 1.280 prijav. Za potrebe uspešne izvedbe projekta bo Geodetska uprava usposobila in izobrazila 900 popisovalcev. Dnevno bo na terenu popis nepremičnin opravljalo 500 popisovalcev.

Geodetska uprava Republike Slovenije bo zagotovila 131 popisovalcev, določen del popisovalcev pa bodo za namene popisa državnega premoženja pridobili tudi iz drugih državnih organov. Ostale sodelavce bo Geodetska uprava izbrala med zainteresirani kandidati za izvajanje popisa in sicer po vrstnem redu prispetja prijav do zapolnitve potrebnih kapacitet.

Še pred začetkom aktivnega popisa nepremičnin pa je potrebno označiti stanovanja in poslovne prostore – dele stavb v večstanovanjski stavbah. Lastniki oziroma upravniki lahko brezplačne nalepke za označitev prostorov na podlagi predhodnega naročila pridobijo na Geodetski upravi. Za označitev stanovanj morajo, če večstanovanjska stavba nima upravnika, poskrbeti lastniki sami. V primeru, da večstanovanjska stavba upravnika ima, je odgovornost za označitev stanovanj na strani upravnika. Upravniki morajo poskrbeti za označbo z nalepkami na najbolj racionalen in ekonomičen način. Nalepke lahko razdelijo lastnikom stanovanj v poštne nabiralnike ter jih preko navodila na oglasni deski obvestijo kam in kako nalepke pritrditi, lahko pa označitev opravijo upravniki sami, po predhodnem dogovoru z lastniki. Pri tem nastali stroški upravnika se ne glede na vrsto nalepk oz. označb lahko zaračunajo, vendar le in zgolj na podlagi predhodnega dogovora med lastniki in upravniki.

Z namenom nudenja pomoči vseh udeležencev popisa nepremičnin je Geodetska uprava že vzpostavila spletno stran www.popis-nepremicnin.si in elektronski naslov info@popis-nepremicnin.si. V mesecu novembru bodo vsa gospodinjstva v Sloveniji prejela tudi informativno brošuro, ki bo vsebovala vse potrebne in uporabne informacije za pripravo na popis nepremičnin. 1. decembra pa bosta pričela delovati tudi brezplačna telefonska številka in dodatni elektronski naslov vprasanja@popis-nepremicnin.si , na katerih bodo usposobljeni sodelavci Geodetske uprave nudili pomoč vsem udeležencem do konca meseca aprila, torej ves čas trajanja aktivnega dela popisa nepremičnin.


Prijavi napako v članku