Računalništvo, telefonija
23.01.2022 10:05
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Veliki igralci na področju 5G z ambicioznimi napovedmi za 2022

Obstaja velika verjetnost, da je v telefonu, ki ga imate, vgrajen 5G modem in prav tako velika verjetnost, da se dokaj redno povezujete s signalom 5G, odvisno od tega kje živite. Prednosti hitrosti, ki jih prinaša povezava 5G, so nam že bile predstavljene, kaj pa lahko na področju 5G tehnologije pričakujemo v letu 2022?

Spletni tehnološki portal Digital Trends je strokovnjake iz podjetij Qualcomm, AT&T, Verizon in drugih prosil za nekaj napovedi o tem, kako se bo 5G tehnologija razvijala v letošnjem letu in katere zanimive novosti bo tehnologija prinesla. Če niste ravno navdušeni nad 5G-jem, se pripravite, da boste odslej razmišljali nekoliko drugače, saj načrti zajemajo vse od boljše povezljivosti in novih naprav do avtonomnih avtomobilov in gradnje metaverzuma.

Globalna perspektiva

From left Ben Wood (CCS Insight), Enrico Salvatori (Qualcomm), David Christopher (AT&T), and Frank Boulben (Verizon).
Od leve: Ben Wood (CCS Insight), Enrico Salvatori (Qualcomm), David Christopher (AT&T) in Frank Boulben (Verizon).

Leto 2022 bo za 5G razburljivo, saj bo prišlo do velikega napredka na področju telefonov in omrežij, kar bo še izboljšalo izkušnjo 5G za potrošnike,” je dejal Salvatori. “Leta 2021 so operaterji po vsem svetu vzpostavili več kot 170 komercialnih omrežij 5G, od tega več kot 75 v Evropi. Leta 2022 se bo 5G še bolj razširil in operaterji bodo začeli uvajati samostojna omrežja 5G, ki bodo potrošnikom zagotavljala še bolj neverjetne hitrosti in kakovost storitev. Ker povpraševanje po večji hitrosti in edinstvenih primerih uporabe narašča, bomo leta 2022 v Evropi videli več uvedb 5G mmWave, ki bodo razširile potrošniške in podjetniške primere uporabe 5G tehnologije“, je dodal.

David Christopher, izvršni podpredsednik in generalni direktor za partnerstva in razvoj ekosistema 5G pri družbi AT&T, se strinja, da bo leto 2022 razburljivo za 5G, vendar dodaja, da je to tudi kratko obdobje v ” 5G desetletju”.

Prihodnjih 12 mesecev je zelo kratek čas v kontekstu “5G desetletja”, ki bo izjemno transformativno in prelomno. Inovacije se pospešujejo in se bodo nadaljevale tudi v letu 2022“, je povedal Christopher.

Prizorišče je tako že pripravljeno in pričakovanja so velika, toda kaj je s konkretnimi podatki? Poglejmo si kaj se bo dogajalo s 5G tehnologijo v letošnjem letu.

Hitrost in tehnologija

Trenutno večina od nas 5G povezuje z večjimi hitrostmi prenosa podatkov, vprašanje pa je, ali se bodo te v letošnjem letu spremenile in izboljšale? Ne ravno, vendar tega ne jemljite kot nekaj slabega. Christopher iz družbe AT&T je povedal: “V naslednjih nekaj letih bomo priča velikemu povečanju hitrosti, z večgigabitnimi domačimi povezavami in 200 Mb/s ali celo 300 Mb/s na napravah po vsej državi“. Dodal je, da bo “izjemno nizka latenca 5G postala bolj običajna“.

Galaxy Fold 5G Speed test

Ben Wood, glavni analitik in direktor marketinga pri CCS Insight, se je strinjal in za Digital Trends povedal, da “v letu 2022 ne bo šlo za to, da bo 5G hitrejši, ampak da bo pametnejši, bolj prilagodljiv in zato kot tehnologija zmogljivejši. Pomemben mejnik bo prehod z nesamostojnega omrežja 5G na samostojno omrežje 5G, ki bo zagotovil nekaj izboljšav zmogljivosti, na primer manjšo zakasnitev“.

Masovni trg, več telefonov

Prepričani smo, da bo leto 2022 tisto, ko bo 5G vstopil na množične trge, saj se bodo močno uveljavili pametni telefoni, ki podpirajo 5G tehnologijo. K temu bo pripomogla še bolj celovita pokritost z omrežjem,” je dejal Wood.

Če se bo to zgodilo, bo prisotnost več naprav 5G neizogibnih. Qualcomm, kar glede na njegovo dejavnost morda ni presenetljivo, napoveduje, da bomo imeli zaradi sprememb, ki jih bo 5G doživel v letošnjem letu, še več razlogov za nadgradnjo na napravo 5G, če tega še nismo storili. Salvatori pravi: “Na področju telefonov bomo leta 2022 videli nekaj zanimivih novosti, zlasti na področju pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android višjega cenovnega razreda.”

Wood dodaja, da večja ozaveščenost o tehnologiji 5G leta 2022 ne bo vplivala le na pametne telefone. “Verjamemo, da se bo povečal tudi zagon pri poslovnih uporabnikih, ki bodo začeli prepoznavati prednosti, ki jih lahko ponudi 5G, na primer pri prenosnih računalnikih s celično povezavo,” je dejal.

5G pri nas doma

Če bo operaterjem uspelo, bo letos tudi vaš dom opremljen s 5G tehnologijo. Frank Boulben, Verizonov glavni direktor za prihodke, pojasnjuje, kako lahko njihovo ultraširokopasovno omrežje letos na bolje spremeni širokopasovne povezave v domačem okolju.

S širitvijo Verizonovega ultraširokopasovnega omrežja 5G smo na pragu digitalne revolucije, ki bo spremenila način uporabe tehnologije v našem vsakdanjem življenju,” je navdušeno zapisal v dolgem elektronskem sporočilu za Digital Trends. “Govorimo o več kot le višjih hitrostih telefoniranja – gre za veliko rast širokopasovnih zmogljivosti po vsej državi, ki omogočajo več možnosti domačega interneta, tako da lahko pri delu, zabavi in vsem, kar je vmes, uporabljate povezljivost in hitrosti, ki spreminjajo pravila igre. Do konca januarja bo Verizonovo omrežje 5G UltraWide dostopno 100 milijonom ljudi v 1.700 mestih, kar jim bo omogočilo, da uživajo v moči in prednostih omrežja 5G v svojih domovih“.

Avtomobilska industrija

Letos boste lahko svoj dom zapustili s 5G telefonom in prenosnim računalnikom ter vstopili v 5G avtomobil, povezan na 5G omrežje. Tako vsaj vidita bližnjo prihodnost podjetji Qualcomm in AT&T. Salvatori pravi, da bo 5G skupaj z internetom stvari (IoT) imel velik vpliv na avtomobilsko tehnologijo tako letos, kot tudi v prihodnosti.

Leta 2022 bodo na trg prišli prvi avtomobili z zmogljivostmi 5G, ki jih omogoča Snapdragon,” je razkril, nato pa predstavil pogled v prihodnost. “Če pogledamo naprej, vidimo ogromne zaslone v kokpitu avtomobila, razširjeno resničnost in vrhunske avdio sisteme, pametna ogledala in izkušnje, ki jih poganja umetna inteligenca. Hitra povezljivost v oblaku bo zagotavljala poglobljeno vsebino, storitve in napredno navigacijo, ki se bo konstantno posodabljala, da bo izkušnja za potrošnike vedno sveža in zanimiva“.

Če ostanemo pri avtomobilih, Christopher pravi, da AT&T preučuje, kako bo 5G leta 2022 in v naslednjih nekaj letih pospešil razvoj avtonomnih avtomobilov. “Čeprav bomo leta 2022 še vedno vozili avtomobile in ne oni nas, bodo avtonomna vozila morda postala bolj pogosta,” je dejal Christopher. “Pojavljati bi se lahko začela vozila za dostavo in tovornjaki na avtocestah, 5G pa bi jih lahko povezal med seboj in s cesto. Vaša pica bo morda prispela avtonomno – v Houstonu to že preizkušajo, leta 2022 pa bi se to lahko razširilo. Vaš paket bo morda dostavljen brez človeške pomoči,” je dejal.

“Gaming”, navidezna resničnost in metaverzum

CEO Mark Zuckerberg introduces Meta.

Christopher je med drugim navdušen nad možnostjo, da bo 5G tehnologija prinesla napredek v dveh tehnologijah, ki ju šele začenjamo razumeti: razširjena resničnost (AR) in metaverzum.

V naslednjem letu bomo videli prvo različico AR očal, ki bodo na voljo potrošnikom in bodo videti običajno,” napoveduje. To je ključnega pomena za sprejetje, saj je večina današnjih pametnih očal okorna in neprivlačna. Christopher pričakuje, da bodo z razširjenostjo AR in virtualne resničnosti (VR) “igre postale bolj vseprisotne . . . in da bodo omrežja 5G z nizko latenco in visoko hitrostjo omogočala uporabo naprav brez vezave“. Tudi igranje iger brez konzole bo trend, ki se bo v letu 2022 še naprej razvijal.

Če se ozremo še dlje v prihodnost in se navežemo na tako imenovano desetletje 5G, je Christopher spregovoril tudi o tem, kako bo 5G pripomogel k uresničitvi metaverzuma.

V metaverzumu se bo pojavila popolnoma nova dimenzija igranja iger,” je dejal. “Igre ne bodo omejene s telefonom ali konzolo, temveč se bodo igrale v resničnem svetu z virtualnimi predmeti okoli vas, bodisi v virtualnem svetu, doma ali v kje drugje v resničnem svetu. Omrežja z nizko zakasnitvijo in brez napak bodo omogočala delovanje na tisoče povezanih naprav po vsem svetu,” je še dodal.

V pričakovanju 5G leta 2022

Qualcomm 5G logo.

Čeprav je 5G tehnologija potrebovala nekaj časa, da se je prebila med nekoliko bolj vsakdanje načine uporabe, vse zgoraj predstavljene napovedi kažejo, da bo leta 2022 verjetno bolj vplival na naša življenja – bodisi na naših telefonih ali v naših domovih, bodisi če uporabljamo povezavo 5G za igranje iger ali vodenje podjetja. Novi 5G telefoni, več prenosnikov, prva resnično nosljiva vsakodnevna pametna AR očala, napredek na področju povezanih avtomobilov, boljše igranje iger v oblaku in začetek metaverzuma so po mnenju poznavalcev možni že letos – in težko je, da ne bi bili navdušeni nad temi obeti.

Christopher iz AT&T-ja je dejal, da bo “leto 2022 ključno za razvoj 5G tehnologije” in dodal, da “ne bi mogel biti bolj navdušen nad tem, kam bo AT&T letos popeljal izkušnje potrošnikov.

Zadnjo besedo bo imel Qualcommov Salvatori. Zaključil je, da je “5G resnično revolucionarna stvar, vendar je nadaljnji razvoj tehnologije še bolj vznemirljiv in da lahko pričakujemo, da bo veliko tega zaživelo leta 2022.”


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
5G omrežje

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več