Programska oprema
10.09.2008 23:25
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Veliki hadronski trkalnik poganja Linux

10. september označuje prelomnico na področju znanstvenih raziskav, saj so v švicarskem Cernu izvedli največji fizikalni eksperiment v človeški zgodovini. Pognali so namreč veliki hadronski trkalnik, s pomočjo katerega naj bi znanstveniki poustvarili veliki pok in dobili boljšo predstavo o nastanku vesolja.

Projekt, vreden kar 6 milijard evrov, je danes zjutraj pognal prvi hitri žarek skozi 27-kilometrsko krožno pot. Poleg 20 let, kolikor jih je bilo potrebnih, da so zgradili trkalnik in veliko število astrofizikov s celega sveta, je bil potreben še en ključni element, da trkalnik lahko deluje in sicer programska oprema, ki teče – presenetljivo – na operacijskem sistemu Linux.

Organizacija CERN, ki ima pod okriljem projekt velikega hadronskega trkalnika uporablja t. i. CernVM, ki je v osnovi prilagojena Linux distribucija. Po navedbah podjetja VMware, CernVM teče znotraj navideznih VMware računalnikov, ki računalnike PC in Mac povezujejo v ogromno mrežo moči, enakovredne 40.000 procesorjev in letno količino podatkov 15 petabajtov.

Linux pa ni tuj organizaciji CERN, saj je ena od vodilnih podpornic Scientific Linux distribucije, ki je v bistvu nekoliko predelana distribucija RedHat. Glede na to, da je, po navedbah nekaterih, veliki hadronski trkalnik dovolj močan, da ustvari črno luknjo in uniči Zemljo, morda le pomirja dejstvo, da ključna programska oprema ne bo utrpela znamenitega modrega zaslona, ki ga poznamo s sistemov Windows.

Pri tem pa velja omeniti, da v projektu velikega hardonskega trkalnika sodelujejo tudi slovenski znanstveniki in raziskovalci instituta Jožef Štefan in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.


Prijavi napako v članku