Računalništvo, telefonija
06.06.2008 11:50

Deli z drugimi:

Share

Velikanski robot v središču Ljubljane

V Ljubljani se bo v okviru evropske turneje pod okriljem projekta Slovenska cesta ustavila interaktivna zvočna instalacija v obliki humanoidnega robota. 8 metrov visok robot RoboVox bo postavljen na ploščadi Ajdovščina (pred Metalko), njegov namen pa je spodbuditi izražanje javnega mnenja in javno debato mimoidočih prek SMS-sporočil. Instalacija se bo predstavila meščanom 13. junija ob 20. uri, odprtje pa bo pospremil koncert sodobnih slovenskih in tujih glasbenikov. Robot bo obiskovalcem na voljo vse do 22. junija.

Mednarodni projekt, katerega avtor je znani slovenski umetnik Martin B. Bricelj, bo v Ljubljani predstavljen v okviru projekta Slovenska cesta, lansiranega ob predsedovanju Slovenije EU v sodelovanju z MOL, Zavodom za turizem in številnimi domačimi in tujimi organizacijami. RoboVox raziskuje predvsem možnosti izražanja v javni sferi in se dotika vprašanj, kot so svoboda govora, moč protesta, moč posameznika in množice ter nova razmerja med javnim in zasebnim. Z različnimi temami spodbuja ljudi k javni razpravi in izražanju mnenja ter postane tako orodje anonimnega posameznika, katerega glas se običajno izgubi v množici. Javni prostor, v katerega je postavljen, spremeni v prostor komunikacije, interakcije in igre.


Martin B. Bricelj

V okviru projekta bo izšla tudi zvočna knjiga, ki jo sestavljata zbornik mednarodnih esejev na temo pojava robotov, in zgoščenka, za katero so glasbo, posebej narejeno za projekt RoboVox, prispevali slovenski in tuji glasbeniki. Zvočna knjiga bo predstavljena v okviru mini konference RoboVox Pecha Kucha, ki bo potekala 12. junija ob 20.20 uri, dan pred uradno predstavitvijo robota v T5 Project Spaceu v Tobačni tovarni. Posebna izdaja Pecha Kucha RoboVox bo gostila sodelavce projekta ter ustvarjalce in raziskovalce s področja intermedijskih umetnosti in robotskih raziskav. Vsak od nastopajočih bo na preprost in informativen način po konceptu predavanj, poimenovanem Pecha Kucha Night, v le 6 minutah in 40 sekundah predstavil svojo idejo in projekt na temo RoboVoxa. Tovrstna predstavitev zagotavlja predvsem zgoščene informacije, visoko koncentracijo udeležencev in atraktivne predstavitve.

Na otvoritvenem dogodku na ploščadi Ajdovščina se bodo poleg RoboVoxa predstavili tudi slovenski in mednarodni glasbeni ustvarjalci, istočasno pa bodo potekale vizualne projekcije na temo robotov in drugih znanstvenofantastičnih bitij. Ob robotu po postavljena instalacija, poimenovana Urbana postelja, poljskega industrijskega oblikovalca Tomeka Rygalika. Ta bo predstavljala oblikovano pokrajino, sestavljeno iz kartonastih tulcev, na katerih se bodo lahko zadrževali, družili in počivali tako obiskovalci kot tudi naključni mimoidoči.


Prijavi napako v članku