Telefoni
29.08.2015 17:33
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velika napaka pri Galaxy Note 5

Velika napaka pri Galaxy Note 5
Velika napaka pri Galaxy Note 5

Samsung si je prislužil veliko pozitivnih kritik na nov način oblikovanja pametnih telefonov. Po večih letih uporabe cenene plastike so se končno odločili zamenjati svojo filozofijo in kot glavne gradnike uporabljati steklo in aluminij. Vendar pa ni minilo dolgo časa, dokler se Samsung ni znova znašel v hudih kritikah zaradi zgrešenega oblikovanja.

Najnovejša afera se nanaša na nov model Galaxy Note 5. Pametni telefon uporabnikom ponuja S Pen, pisalo s katerim lahko upravljajo uporabniški vmesnik, rišejo ali ustvarjajo besedila neposredno na zaslonu. V ta namen se v telefonu nahaja odprtina kjer je pisalo shranjeno. V primeru, da uporabnik pisalo v telefon shrani iz napačnega konca, z veliko verjetnostjo pride do neporavljive poškodbe na telefonu saj se ob ponovnem izvlečenju iz ohišja polomi senzor, ki zaznava, da je pisalo iz ohišja in pripravljeno za uporabo. Brez omenjenega senzorja pa pisalo na zaslonu več ne deluje tako kot bi moralo in s tem Galaxy Note 5 izgubi eno izmed ključnih prednosti uporabe. Po številnih poročilih o nezadovoljnih strankah so se pri Samsungu odzvali tako, da so uporabnike napotili k branju navodil. S tem so odgovornost za nastalo škodo prevalili na končne uporabnike, ki so pred tem odšteli veliko denarja za nakup pametnega telefona.

Omenjena situacija je povem neprimerna iz dveh razlogov. Prvi predstavlja dejstvo, da so se pri Samsungu očitno zavedali napake pri oblikovanju naprave. Testiranja pred uradnim začetkom prodaje so očitno pokazala, da uporabniki S Pen v ohišje vstavijo v napačni poziciji saj drugače ne bi opozorila vključili v navodila za uporabo.

Drugi razlog, ki kaže na povsem nesprejemljivo situacijo pa je samo oblikovanje. Industrijsko oblikovanje pozna določena osnovna načela, ki jih obvlada sleherni začetnik. Med te spada tako imenovani Poka-Yoke princip, ki ga je prvi uporabil industrijski oblikovalec Shigeo Shingo. Bistvo principa opisuje oblikovanje produkta na način, ki uporabniku fizično preprečuje, da bi storil nepopravljivo napako. Iz tega razloga so na primer vtičnice v ZDA ali Veliki Britaniji oblikovane tako, da že sama oblika preprečuje uporabo evropskih vtičnic. Poka-Yoke princip govori o oblikovanju, ki predpostavlja morebitno napačno uporabo produkta in z samim oblikovanjem te napake preprečuje.

Prostor za shranjevanje pisala v telefonu Galaxy Note 5 je oblikovan tako, da brez težav omogoča shranjene pisala v napačni poziciji in s tem povzročitve nepopravljive škode. Pri Samsungu so se tega zavedali a pametni telefon kljub temu uvedli v prodajo.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku