Triki in nasveti
06.01.2013 08:05
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima, kako je izgledala vaša priljubljena spletna stran pred leti?

Takole smo izgledali leta 2003.
Takole smo izgledali leta 2003.

Tako kot vse stvari v svetu računalništva se tudi spletne strani razvijajo iz leta v leto. Še pred desetletjem so bile grafično precej bolj dolgočasne, kot so danes. Če vas grabi nostalgija, si lahko pogledate, kako je vaša priljubljena spletna stran izgledala pred leti in jo v stari grafični podobi do neke mere tudi uporabite. Seveda to ne pomeni, da boste v stari izvedbi spletne strani brali njene nove vsebine. Na njej boste lahko prebirali samo nekatere vsebine, ki so bile vnešene pred časom, ko je bila posneta.

Do ogleda spletnih strani v preteklem obdobju pridemo v štirih korakih:

1. Najprej se moramo odpraviti na spletno stran http://archive.org/web/web.php.

2. V zgornjem delu moramo v okencu z imenom “The Wayback Machine” vpisati internetni naslov spletne strani, ki bi si jo radi pogledali v preteklem obdobju. Za tem kliknimo na gumb “Take Me Back“.

3. Nato se nam prikaže nova stran, v kateri moramo v zgornjem delu na časovni osi najprej izbrati polletje določenega leta.

4. Ko smo ga določili, je potrebno v spodnjem delu izbrati še mesec in dan. Klikniti moramo na enega izmed dni, ki imajo moder krogec. Ko nanj kliknemo, se nam nato pokaže, kako je spletna stran izgledala v tem dnevu. Treba pa je pri tem dodati, da spletne strani ne bodo izgledale popolnoma identične starim, ampak boste na njih zasledili pomanjklivosti, kot na primer manjkajoče slike.


Prijavi napako v članku