Računalništvo, telefonija
31.03.2018 19:47

Deli z drugimi:

Share

Vaš naslednji iPhone bo morda bolj kamera kot telefon

Vaš naslednji iPhone bo morda bolj kamera kot telefon
Vaš naslednji iPhone bo morda bolj kamera kot telefon

Dvojne kamere na pametnih telefonih so uradno hit. Pa se proizvajalci mislijo ustaviti pri dveh? Sedim nekje na plaži, tik pred sončnim zahodom, sonce se počasi topi v prečudovito, mirno morje, zvok valov nežno boža svetlo kamenje, enostavno prečudovito. Kaj naredim? Seveda vzamem svoj pametni telefon (ki ni več med najnovejšimi) in naredim fotografijo.

Pozneje, ko naložim fotografijo na računalnik, navdušeno občodujem svoj izdelek. Kljub zahtevni, rahlo mračni svetlobi, je moj telefon naredil presenetljivo dobro fotografijo, ki bi jo lahko brez dvoma obesil na steno dnevne sobe v stanovanju.

Kljub vsemu pa ni bilo vedno tako. Majhnost telefonov pomeni, da imajo majhno kamero z majhno lečo seveda. To v fotografiji pomeni recept za fotografijo slabe kvalitete. Večina se nas je s tem sprijaznila in enostavno uporabljamo kamero telefona kot glavno kamero – namesto pravega fotoaparata – saj smo zadovoljni s priročnostjo telefonov. Proizvajalci pametnih telefonov se soočajo s podobno dilemo: Kako narediti kamere, ki delajo boljše fotografije, brez da bi hkrati to pomenilo večje telefone?

Eden od odgovorov na to vprašanje je, z dodajanjem sekundarne kamere. Pa je to zgolj neka muha enodnevnica, ali lahko dve kameri dejansko izboljšata kvaliteto fotografij? In če to drži, ali se bodo proizvajalci pametnih telefonov ustavili zgolj pri dveh?

Se spomnite legendarne skladbe: “Just the two of us”?

Ko smo prvič slišali za dvojno kamero, se nas je precej začelo spraševati, ali ime to sploh smisel. Zdelo se je, da gre za podoben poizkus kot pri britvicah: Najprej je bila dvojna, potem trojna in nato četvorna. Podjetje Dorco ponuja britvico Pace 7, ki ima kar 7 rezil. Ampak res, kje je smisel? Še vedno se lahko brijemo z eno britvico.


Kljub vsemu pa pri dvojnih kamerah ne gre za enako situacijo. Končni rezultat so boljše fotografije na manjši napravi.

Trenutno obstajata dve glavni nastavitvi za telefone z dvema zadnjima kamerama. Prva je taka kot jo imajo Samsung Galaxy Note 8, Galaxy S9 Plus in iPhone X: standardna kamera plus telefoto kamera, ki ponuja 2-kratni optični zoom. Rezultat so “zoomed-in” fotografije, ki izgledajo ostro, za razliko fotografij z digitalnim zoomom. Note 8 in iPhone X imata poleg tega še odlične portretne nastavitve, ki združujejo podobe obeh kamer. Na koncu dobimo artistično zameglitev ozadja, ki zgleda kot DSLR fotografija posneta s plitvo globino polja.

Druga nastavitev pa je taka kot jo je LG dizajniral za modela G6 in V30: ena standardna kamera in ena “ultra-wide-angle” kamera, ki omogoča optični “zoom out” za širši pogled. Ta postavitev kamer je odlična, če želimo, da v fotografijo zajamemo več scene, poleg tega pa naša fotografija izgleda bolj široka, kinematografska.

Zadnja opcija je Huaweijeva postavitev, ki obe kameri postavi v enako linijo. Ena od kamer ima standardne barvne senzorje, druga pa enobarvne senzorje. Vsaka kamera zajame svoje aspekte fotografije. Črno-bela kamera zajame detajle, medtem ko standardna kamera zapolni barvne informacije. Vse te informacije se na koncu združijo v eno fotografijo s kvalitetnejšimi detajli in spektrom barv.

So tri že preveč?

Če sta dve kameri super, bi lahko tri bile še boljše. Huawei zagovarja to tezo pri svojem modelu P20 Pro. Ima kar tri zadnje kamere: standardno kamero, enobarvno in telefoto kamero, ki omogoča 3-kratni optični zoom. Kaj pa če obstaja telefon s kar 16-imi kamerami? Bi lahko konkuriral DSLR-ju pri kvaliteti fotografije?

Zahvaljujoč se ideji kalifornijskega podjetja Palo Alto – projekt se imenuje Light – zgornje vprašanje ni povsem neobičajno. Lansko jesen je izšla kamera v velikosti telefona (na sliki), imenovana L16 – ja, prav ste uganili, uporablja 16 kamer, vsaka po 13MP. Nekatere izmed kamer so širokokotne, druge so telefoto kamere, ki omogočajo 5-kratni optični zoom. Kljub temu, da L16 ni telefon (poganja ga sicer Android), je njegov dizajn močno spominja na nek približek napravi, ki bi v prihodnosti lahko postala telefon.

Zgodba okrog naprave L16 je zelo zanimiva, saj je koncept nastal, ko je vodja tehnologije in soustanovitelj Lighta, Rajiv Laroia, naletel na dilemo, s katero se verjetno sreča več uporabnikov pametnih telefonov. Imel je običajni DSLR fotoapart, vendar je večino časa uporabljal iPhone, kajti telefon je seveda manjši in v celoti bolj uporaben. Kljub temu, da je z iPhonom delal solidne fotografije, je Laroia tuhtal, kako spraviti kakovost fotografij DSLR naprave v majhno napravico kot je iPhone.

“Pri telefonih je tako, da se uporabniki prepričujemo, da fotografija izgleda dobro na ekranu. Če pa pogledamo fotografije iz arhiva, torej nekaj let stare fotografije, ugotovimo, da se kvaliteta fotografije nekako ne sklada s tem, kako smo si mi zapomnili dogodek”, pravi Laroia.

Metalno ogrodje in nenavadnih 16 leč vodijo v poseben način dojemanja modela L16. Ta izgleda manj kot kamera in veliko bolj kot izum, ki bi ga g. Brown postavil v legendarni “Back to the Future“. Ko delamo fotografijo z dotičnim modelom naprave, ta sama avtomatsko izbere kombinacijo 10-ih ali več kamer, ki se simultano sprožijo, odvisno od našega zoomiranja. L16 združi posamezne slike v eno in kot končni rezultat ponudi fotografijo z resolucijo med 13 in 52 MP. Fotografije, ki jih dela L16, so po mnenju strokovnjakov povsem primerljive s fotografijami DSLR aparatov.

Nasvidenje DSLR-ji?

Tudi, če je 16 kamer na enem telefonu preveč ambiciozen načrt, smo lahko polni pričakovanj, kaj bodo proizvajalci telefonov naredili, da bi še izboljšali svoje fotografske sisteme. Za to, da bi telefoni ponudili enako kvaliteto fotografij kot standardni DSLR-ji, morajo telefoni najprej dobiti nekaj stvari: prva je hitrejše procesorje in programsko opremo, ki bi zmogla procesirati vse kar se dogaja v ozadju fotografije, druga stvar pa je inkorporacija umetne inteligence, ki bo pomembno vplivala na področje fotografije.

Ne glede na vse povedano, se še vedno zdi, da ali je fotografij posneta s 16-imi kamerami, ali zgolj z eno, še vedno največ pomeni to, da smo moment dejansko zajeli in shranili v svoj spomin, na način, na katerega si to sami želimo.


Prijavi napako v članku