Računalništvo, telefonija
20.11.2019 06:58
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ranljivost v Androidu, ki omogoča snemanje brez vednosti uporabnika

Na vašo mobilno napravo Android nameščajte zgolj aplikacije, ki jih resnično potrebujete!
Na vašo mobilno napravo Android nameščajte zgolj aplikacije, ki jih resnično potrebujete!

Zlonamerni programi, ki izkoriščajo varnostne luknje, so v zadnjih letih velika in najverjetneje tudi največja grožnja uporabnikom mobilnih naprav Android. Najnovejša razkrita varnostna ranljivost pa je še posebej nevarna, saj nepridipravom omogoča neopazen oddaljen nadzor nad uporabniki. Nepridipravi lahko brez omejitev prisluškujejo in zajemajo videoposnetke iz okuženih naprav, pri čemer zadostuje že to, da ima zlonamerna mobilna aplikacija dovoljenje za shranjevanje podatkov, kar uporabniki sicer dovolijo skorajda vsaki aplikaciji, ki jo namestijo na pametni mobilni telefon ali tablični računalnik.

Nepridipravi za prikrito prisluškovanje in snemanje videoposnetkov izkoriščajo varnostno ranljivost v programski opremi Android. Na srečo mora biti za prikrito snemanje uporabnika aplikacija odprta, če pa uporabnik tega ne opazi, se vsi zajeti videoposnetki in zvočni pogovori prenesejo na oddaljeni strežnik nepridipravov.

Če želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo na voljo.


Prijavi napako v članku