Telefoni
29.08.2015 18:32
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varnost zadnja skrb podjetij?

Android ogroža samega sebe
Android ogroža samega sebe

Eno izmed temeljnih googlovih načel je Don’t be Evil oziroma ne bodi zloben. Omenjeni stavek se pogosto pojavlja v besedilih, ki opisujejo delovanje podjetja in napore pri številnih projektih s ciljem izboljšati življenje globalne družbe. Vendar pa so besede eno, dejanja pa nekaj povsem drugega.

Prihajajoča posodobitev applovega operacijskega sistema iOS 9 prinaša nekatere novosti, ki Googlu očitno niso všeč in imajo hkrati neposredne vpliv na prihodke podjetja. Apple je namreč poostril varnost pri delovanju opracijskega sistema z uvedbo tako imenovane funkcije ATS. Ta bo mobilnim aplikacijam omogočala dostop do zunanjih strežnikov zgolj v primeru, da se vzpostavi varnejši protokol Https. Enkripcija je namenjena večji zaščiti uporabnikom pametnih naprav. Za Google pomeni večja varnost težave saj vsi oglaševalci, ki so odgovorni za prikaz oglasov v aplikacijah, ne uporabljajo varnejšega protokola. Veliko jih stavi še na manj varni http. V primeru novega iOS 9 to pomeni, da se oglasi več ne bi prikazovali in bi Google s tem bil ob del prihodkov.

Zato so pri Googlu, zgolj nekaj dni pred uradno predstavitvijo iOS 9 na trgu, javno objavili del kode s pomočjo katere se lahko dodatni varnostni ukrepi Appla izključijo. S tem se zagotovi nadalnje delovanje storitev oglaševalcev in prikaz oglasov. Googlova namera tako ne upošteva varnostni uporabnikov oziroma daje prednost oglaševalcem in s tem prihodkom. Za največ zgražanja pa so pri Googlu poskrbeli z dvolično izjavo za javnost, kjer na eni strani poudarjajo pomembnost protokla https za varnost uporabnikov a v istem odstavku razvijalcem aplikacij ponujajo rešitev kako zaobiti applove namere o dodatni zaščiti.

Ob tem je potrebno poudariti, da se omenjene težave zavedajo tudi pri Applu, ki je omenjeno kodo predstavil na razvijalski konferenci WWDC v začetku junija. Vendar pa aktivnost Googla prikazuje na ključno razliko med obema podjetjema. Medtem, ko Apple prihodke ustvarja s prodajo produktov in zato osebne informacije o uporabnikih niso komercialno zanimive, temelji brezplačna uporaba googlovih storitev na prodaji informacij o posameznikih.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku