Računalništvo, telefonija
13.04.2011 17:51
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varnost podatkov na Japonskem

Posledice silovitega potresa in cunamija so čutili tudi v Tokiu, kjer se nahajajo številni podatkovni centri. Ker gre v večini primerov za podatkovne centre ponudnikov storitev v oblaku, potres in cunami varnosti njihovih podatkov nista ogrozila.
Varnost podatkov na Japonskem
Varnost podatkov na Japonskem

Računalništvo v oblaku temelji na napredni virtualizacijski tehnologiji, ki omogoča veliko geografsko razpršenost podatkov oz. – povedano preprosteje – hranjenje varnostnih kopij na popolnoma različnih lokacijah. Iz tega razloga tudi najhujša naravna nesreča v Tokiu ali kateremkoli drugem mestu ne more ogroziti naročnikovih podatkov, saj se varnostne kopije nahajajo na drugih, ločenih lokacijah.

Podjetja in posamezniki, ki ne uporabljajo računalništva v oblaku, pa so odvisni le od računalnikov oziroma strežnikov na eni sami lokaciji, zato so njihovi podatki precej bolj ogroženi, kadar pride do velike naravne nesreče. Ta namreč lahko istočasno uniči domove, pisarne in podatkovne centre.

Nasveti za dobro zaščito podatkov

  • Uporaba kakršnekoli storitve shranjevanja podatkov na drugi lokaciji (v okviru računalništva v oblaku ali drugih tehnologij) vedno nekaj stane. Nekatere osnovne storitve so sicer na voljo brezplačno, a če želite dejansko poskrbeti za dobro zaščito svojih poslovnih podatkov ali npr. dragocenih družinskih fotografij, boste verjetno morali za to tudi nekaj plačati. Preden vas strošek odvrne od uporabe teh storitev, pomislite na strošek morebitne izgube teh podatkov!
  • Ni potrebno, da zaščitite čisto vse. Varnostnih kopij ni potrebno izdelovati za operacijske sisteme ali aplikacije, saj je te možno preprosto nadomestiti z novimi kopijami. Osredotočiti se morate le na najdragocenejše podatke, ki jih ni mogoče nadomestiti ali ponovno kupiti v računalniški trgovini: to so materiali, ki ste jih ustvarili sami.
  • Da vas ne bo skrbela varnost in zasebnost, kadar se odločite za shranjevanje podatkov na različnih lokacijah, se odločite za zanesljivega ponudnika. Dobri ponudniki storitev v oblaku šifrirajo podatke na vašem lokalnem računalniku še preden se podatki prenesejo na oddaljene lokacije, s čimer preprečijo možnost morebitnih zlorab. Priporočljivo je, da sistem šifriranja uporabite tudi na svojih domačih računalnikih.
  • Določite prioritete svojih sistemov. Če uporabljate tako prenosnik kot tudi namizni računalnik, je načeloma nesmiselno izdelovati varnostne kopije obeh. Razen, če je en sistem že del vaše strategije varnostnega kopiranja (ki pa ne bo uspešna v primeru potresov, požarov, poplav ali drugih nesreč, v katerih bi se poškodovala tako prenosnik kot tudi namizni računalnik).
  • Korake in navodila za uspešno okrevanje po nesrečah je smiselno zabeležiti in shraniti na različnih lokacijah. S koraki mislimo na natančne konfiguracijske nastavitve, IP naslov, razna uporabniška imena in gesla itd.

Upravljana virtualna pisarna omogoča takojšnje okrevanje po nesrečah

Primer upravljane pisarne je slovenska storitev Flip IT, ki temelji na virtualizacijski tehnologiji in konceptu “vse-kot-storitev“, kar pomeni, da se podatki nikoli ne nahajajo (le) na vašem računalniku, temveč na oddaljenem strežniku, vi pa do njih dostopate, kadarkoli jih potrebujete.

Vsi podatki so nato kopirani v visoko potresno in požarno varne centre, ki se nahajajo na različnih lokacijah. Storitev Flip IT jamči za vrhunsko varnost in zaščito vaših podatkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Virtu d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Virtu d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

FlipIT_logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Virtu d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku