Računalništvo, telefonija
10.09.2011 16:15
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varno elektronsko poslovanje

Naprave ActivIdentity združujejo rešitev za hranjenje in uporabo digitalnih potrdil PKI in za generiranje enkratnih gesel (OTP)
Varno elektronsko poslovanje
Varno elektronsko poslovanje

Pri elektronskem poslovanju smo lahko hitro tarča zlorabe. Za preprečevanje neljubih dogodkov je pomembno, da je digitalno potrdilo shranjeno v napravi z lastnim kriptografskim procesorjem za šifriranje in varovanje občutljivih informacij. Takšna naprava je pametna kartica ali t. i. pametni ključ USB. ActivIdentity ima v svoji ponudbi tudi naprave, ki združujejo možnost ustvarjanja enkratnega gesla za npr. oddaljen dostop.

Pametna kartica in pametni ključ USB ActivIdentity z zaslonom

Digitalnega potrdila shranjenega na pametni kartici ali pametnem ključu USB ni mogoče prekopirati, zato ga je tudi težje zlorabiti. Pametna kartica ali pametni ključ USB ActivIdentity skupaj s programsko opremo (medprogramjem) ActivIdentity ActivClient omogočata varno hranjenje in uporabo digitalnih potrdil. Na enega ali drugega je mogoče varno shraniti več digitalnih potrdil (certifikatov) različnih izdajateljev (npr. SIGEN-CA, AC NLB, POŠTA®CA ipd.) z različnimi dolžinami ključev (1024 ali 2048 bitov). Za uporabo pametne kartice potrebujete tudi čitalnik pametnih kartic, npr. Gemalto PC USB TR s priključkom USB, ki ju na računalniku priključimo na vhod USB, ali pa izvedbo čitalnika PCMCIA in ExpressCard za prenosne računalnike s prosto režo PCMCIA ali ExpressCard.

Pametni ključ USB ActivIdentity je skladen s standardom USB CCID, kar pomeni da na novejše operacijske sisteme Windows, Linux ali Mac nameščanje posebnega gonilnika ni potrebno. Za uporabo pametnega ključa USB tudi ni potreben poseben čitalnik, saj ga enostavno vstavimo v prost vhod USB na namiznem ali prenosnem računalniku. Tako pametna kartica ActivIdentity kot pametni ključ USB ActivIdentity ActivKey sta s programsko opremo ActivClient za Windows preverjeno uporabna za vse, ki želijo varno elektronsko poslovati z digitalnimi potrdili v Windows 7, Vista, XP, Server 2008 R2/Server 2008 ali Windows Server 2003 (vsi 32 in 64 bit). Programska oprema ActivIdentity ActivClient za Windows omogoča preprosto uporabo in upravljanje pametnih kartic ActivIdentity ali pametnih ključev USB ActivIdentity ter digitalnih potrdil na njih. Tipični primeri uporabe tega medprogramja so varen dostop do digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB, uvoz digitalnih potrdil iz datoteke na disku na kartico ali ključ USB, pregled in brisanje digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB, registracija digitalnih potrdil na kartici ali ključu USB v brskalniku Internet Explorer oz. v okolju Windows, spreminjanje kode PIN za dostop do kartice ali ključa USB ipd.

Generatorji enkratnih gesel

Tako kartica kot ključ USB ActivIdentity z zaslonom pa znata tudi ustvarjati enkratna gesla, kar v povezavi z rešitvijo ActivIdentity 4TRESS AAA ali AS omogoča uporabo v različne varnostne namene.

Enkratno geslo je naključno ustvarjeno in vsakič drugačno. Ni ga mogoče predvideti vnaprej, niti ugotoviti s poskušanjem v omejenem času njegove veljavnosti. Morebitni »prisluškovalci« si s prestreženim geslom ne morejo pomagati, saj prestreženega enkratnega gesla po uspešni prijavi za prijavo ni več mogoče ponovno uporabiti. Za novo prijavo je treba ustvariti oziroma pridobiti novo geslo.

Področja uporabe

Uporaba pametne kartice ali pametnega ključa ActivIdentity z zaslonom za prikaz enkratnega gesla je smiselna za vse uporabnike v organizacijah, ki bi želeli zmanjšati število različnih naprav za zagotavljanje varnosti.

Vas zanima več? Pišite na prodaja@crea-sec.si ali pa obiščite www.crea-sec.si. – oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku