Računalništvo, telefonija
22.11.2018 16:19

Deli z drugimi:

Share

Varna Remote Desktop Protocol (RDP) seja preko interneta z ISL Online

V visokotehnološkem podjetju XLAB so v tem mesecu izdali novo različico programske opreme ISL Online, ki omogoča vzpostavitev povezave RDP v lokalnem in oddaljenem omrežju.
Varna Remote Desktop Protocol (RDP) seja preko interneta z ISL Online
Varna Remote Desktop Protocol (RDP) seja preko interneta z ISL Online

Celotna ekipa podjetja je ponosna na novo različico programske opreme, ki uporabniku omogoča, da upravlja s svojimi ISL Online, RDP in SSH sejami s skupnega vmesnika. Vzpostavi lahko Microsoft Remote Desktop Protocol (RDP) ali Secure Shell (SSH) seje med svojim lokalnim računalnikom in oddaljenimi računalniki izven lokalnega omrežja, brez predhodnega vzpostavljanja VPN povezav ali spreminjanja nastavitev požarnega zidu.

Kaj je protokol za oddaljeno namizje (RDP) in kako ga zaženemo preko ISL Online?

Remote Desktop Protocol ali protokol za oddaljeno namizje je razvil Microsoft. Omogoča povezovanje z osebnim računalnikom, ki deluje v istem lokalnem omrežju (LAN). Ker gre za povezavo tipa vsak z vsakim (angl.: peer-to-peer), je potreben neposreden dostop do oddaljenega računalnika prek lokalnega omrežja. Če se računalnik ne nahaja v lokalnem omrežju, bi morali, če bi se hoteli z njim povezati, najprej vzpostaviti Virtual Private Network (VPN) ali nastaviti posredovanje vrat na usmerjevalniku (angl.: router) oziroma požarnem zidu. Nova različica ISL Online pa omogoča RDP povezavo z računalnikom Windows, ki se nahaja izven lokalnega omrežja, brez uporabe VPN-ja in brez sprememb požarnega zidu. ISL Online namreč uporablja tehniko tuneliranja (tunnelling), ki omogoča vzpostavljanje sej RDP med računalniki v lokalnem omrežju in izven njega.

Tehnologija varnega tunela (Remote Desktop Tunneling), ki jo uporablja ISL Online, prinaša naslednje prednosti:

  1. Z vsemi sejami oddaljenega namizja (ISL Online, RDP in SSH) uporabnik lahko upravlja centralno.
  2. Uporabniku ni potrebno vzpostavljati VPN povezave, nastavljati posredovanje vrat ali spreminjati nastavitev požarnega zidu, kar bi lahko ogrozilo varnost sistema. Privzeta vrata za RDP (3389/tcp) lahko ostanejo zaprta.
  3. Uporabnik lahko uporabi varnostne mehanizme, ki jih omogoča ISL Online.
  4. Tehnologija Remote Desktop Tunneling je na voljo uporabnikom tako strežniške licence kot licence v oblaku.
  5. Uporabnik lahko ustvari ustrezni tunel in uporabi druge programe in protokole za dostop do oddaljenega namizja.

Do več informacij glede nove različice programske opreme ISL Online lahko dostopate tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku