Računalništvo, telefonija
31.07.2016 08:47

Deli z drugimi:

Share

Vam sebki naredijo prevelik nos? Nov program bi to lahko odpravil!

Fotografije sebkov bodo kmalu postale boljše in kakovostnejše!
Fotografije sebkov bodo kmalu postale boljše in kakovostnejše!

Sebki oziroma sejfiji so se nedvomno že povsem zasidrali v vse pore našega življenja, saj ga ni trenutka v dnevu, da ne bi kdo posnel kakega sebka, kar še posebno drži za uporabnike družbenih omrežij. Pogosto pa slika ne nastane po pričakovanjih, saj imata na končno kakovost slike velik vpliv tako razdalja kot kot digitalnega fotoaparata, pri čemer se neredko zgodi, da je nos večji, kot dejansko je v resnici. Ker nad tem ni navdušen nihče, je rešitev na omenjeno težavo poiskal študent doktorskega študija na univerzi Princeton University v sodelovanju z raziskovalci podjetja Adobe.

Raziskovalci so dejansko rešitev poiskali za učinek pri digitalnih fotoaparatih, kjer bližnji predmeti dejansko izgledajo večji kot v resnici so v primerjavi z bolj oddaljenimi predmeti. Rešitev do popolne fotografije pri zajemanju sebkov je v naprednem algoritmu, ki poskrbi za to, da najprej zajema fotografijo s 3D učinkom in nato iz seta fotografij izbere tisto, ki je v danem trenutku najbolj naravna. Tu dejansko ne gre za nič drugega kot za »iskanje« najprimernejše fotografije in ne za umetno urejanje fotografije, kot na primer grafični oblikovalci to počno s programom Photoshop.

Ker je novi program za zajemanje popolnih sebkov še vedno v poskusni fazi, trenutno žal še ni na voljo poskusnega izdelka, ki bi ga lahko preizkusili v praksi. Kljub temu bi ga lahko kaj kmalu ugledali kot del »paketa« programske opreme Photoshop ali kot samostojna aplikacijo, namenjeno pametnim mobilnim telefonom Android in iOS.


Prijavi napako v članku