Telefoni
16.07.2010 13:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V uporabi pet milijard mobilnih telefonov

Koliko mobilnih telefonov si lastite?
Koliko mobilnih telefonov si lastite?

Konec lanskega leta se je število uporabnikov storitev mobilne telefonije širom sveta povzelo na 4,6 milijarde. V dobrih šestih mesecih se je število aktivnih mobilnih telefonov povečalo za dobrih 400 tisoč, kar pomeni, da je danes po vsem svetu skupaj v uporabi že dobrih pet milijard mobilnikov. To hkrati pomeni, da je na modrem planetu okoli trikrat več mobilnih telefonov kot osebnih računalnikov. Zanimiv je podatek, da so od leta 1994 po vsem svetu prodali že 10 milijard mobilnih telefonov.

Glede na raziskavo, ki jo je opravilo analitsko podjetje CCS Insight, je bilo zdaleč največ novih aparatov prodanih v državah v razvoju. Med njimi je najbolj izstopala azijsko-pacifiška regija, kjer je trgovcem uspelo prodati skupno kar 47 odstotkov vseh novih mobilnih telefonov. K strmi rasti prodaje so največ pripomogli cenejši aparati (vedno več modelov je cenejših od 30 evrov) ter vse ugodnejša naročniška razmerja in cenejši pogovori v mobilna in stacionarna omrežja.

Analitsko podjetje CCS Insight še ocenjuje, da naj bi do konca leta z dostopom do hitrega mobilnega omrežja razpolagala že ena milijarda uporabnikov, medtem ko je njihovo število v lanskem letu znašalo le 600 milijonov. V obdobju petih let naj bi bilo celo več dostopov do svetovnega spleta preko mobilnih telefonov in mobilnih naprav, kot preko osebnih računalnikov.


Prijavi napako v članku