Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
23.05.2024 14:00

Deli z drugimi:

Share

V podjetju Danfoss Trata ima glavno besedo stranka #intervju

Yuli Zaytseva, vodja oddelka razvoja elektromotornih pogonov v oddelku RD&E podjetja Danfoss Trata
Yuli Zaytseva, vodja oddelka razvoja elektromotornih pogonov v oddelku RD&E podjetja Danfoss Trata

Z Yulio Zaytsevo, vodjo oddelka razvoja elektromotornih pogonov v oddelku RD&E podjetja Danfoss Trata, smo govorili, kako razvijajo rešitve, kaj vse vpliva na njihovo delo, kaj se bo spremenilo v prihodnosti in kaj je zmagovita formula pri razvoju rešitev z vrednostjo za stranke.

1. V podjetju ste dobra tri leta na položaju vodje razvoja in raziskav elektromotornih pogonov. Nam lahko na kratko opišete vašo zgodbo v podjetju Danfoss Trata? Kakšna je vaša trenutna vloga v podjetju?

Moja zgodba se je začela v Rusiji. Že od nekdaj sem oboževala matematiko in na splošno tehnična področja. Inženirska izobrazba v Rusiji ni nekaj nenavadnega, medtem ko je v Evropi to ravno obratno. Inženirsko ozadje sem dopolnila z managementom in pred 12 leti prišla v Slovenijo.

Podjetju Danfoss Trata sem se prvič pridružila leta 2014 za kratkih 18 mesecev na začasnem delovnem mestu v vlogi vodje cenitev produktov v portfelju izdelkov za sisteme ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije. Prijeten občutek, ki se je v meni zasidral zaradi klime podjetja in dinamičnega dela, je bil povod, da sem tudi po odhodu iskala priložnost za vrnitev. Povabilo v Danfossov oddelek za razvoj, raziskave in inženiring (RD&E) je bil začetek novega izziva, kjer sem lahko uporabila svoje klasično tehnično izobraževanje in izkušnje z delom na različnih trgih in s strankami, sprva kot projektni vodja, sedaj pa kot vodja oddelka razvoja elektromotornih pogonov v oddelku RD&E v Ljubljani Trata in podpiram razvoj ter proizvodnjo vseh analognih in digitalnih pogonov v Sloveniji.

Moja vloga ni učiti naše inženirje, kako razvijati, ker je to znanje, ki so ga že usvojili. Moja naloga je, da jih usmerjam, da razvijajo rešitve s pravo vrednostjo za stranke.

Ekipa RD&E Danfoss Trata

2. Kako bi opisali delo vaše ekipe?

Pomagamo graditi zelena mesta! Na prvem mestu z dostavljanjem rešitev za dekarbonizacijo prihodnosti.

 Razvijamo rešitve za stranke, ki omogočajo dekarbonizacijo na inteligenten in stroškovno učinkovit način. Z ekipo smo neposredno odgovorni za razvoj nove generacije analognih in digitalnih naprav (pogonov), ki izboljšujejo sisteme daljinskega ogrevanja in sisteme ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (angl. HVAC).

Oskrbujemo tri glavna področja:, daljinsko ogrevanje in rešitve za ogrevanje ter hlajenje komercialnih in stanovanjskih stavb. Naj izpostavim, da je Danfoss podjetje, ki se smatra kot en sam organizem. Čeprav je en del na Danskem, drugi pa v Sloveniji, delujemo združeno, kar nam omogoča zelo enostavno izmenjavo znanj, kar je pomembna prednost na drugače zelo konkurenčnem trgu. V ekipi nas je trenutno 30, hitro smo se širili, trenutno pa iščemo zelo specifične profile.

Z uvedbo novih evropskih zakonov o razogljičenju in na splošno z uvedbo novih strategij s poudarkom na trajnosti smo seveda tudi mi ponotranjili to miselnost. Vedno razmišljamo, kako bi te strategije uvedli ne samo na posamezne izdelke, ampak na celoten ekosistem. Cilj manjše porabe energije dosegamo s prefinjenimi sistemi, ki so sestavljeni iz pogonov in ventilov, krmilnikov, in seveda ostalih mehanskih delov, ki nadzorujejo vsako nianso za daljinsko ogrevanje in rešitve za ogrevanje ter hlajenje komercialnih in stanovanjskih stavb.

3. Kako zahtevno je področje razvoja in raziskav pogonov za daljinsko ogrevanje in rešitve za ogrevanje ter hlajenje komercialnih in stanovanjskih stavb? Nam lahko na kratko opišete, kako poteka razvoj?

Konkurence je res ogromno. Danfoss že od nekdaj velja za pionirja, prvi pametni pogon smo na trg lansirali že leta 2015. To zgodbo le še vsako leto nadgrajujemo.

Delujemo pa na enak način kot večina podjetij – zbiramo zahteve od strank, ustvarimo poslovni primer, izdelamo prototip in preverimo njegov uspeh, nato ga implementiramo v proizvodnjo in lansiramo na trg.

Na tej poti je veliko izzivov, vendar tehnični razvoj in implementacija nista najtežja dela. Najtežji del je najti idejo zmagovalne rešitve, ne le enega uspešnega izdelka. Tisto kar vas bo izvleklo iz rdeče cone in vas razlikovalo od konkurentov. Najti svojo edinstveno vrednost. Četudi ste desetletja na trgu, z vsakim novim razvojem začnete znova. Razvoj se začne pri strankah in razumevanju njihovih potreb, bolečin in skritih problemov, ki jih je treba rešiti. To so najdragocenejše informacije, ki vam lahko pomagajo narediti vaše podjetje uspešnejše od konkurence.

Te zahteve strank prejmemo od lastnikov izdelkov (angl. product owner), ki nas povezujejo s prodajo, in skupaj ustvarjamo zgodbe o »job to be done«, primere uporabe, scenarije uporabnikov, da najbolje ustrezamo trgom. Ta proces se praktično nadaljuje do zadnjih faz razvoja in se lahko nadaljuje tudi po lansiranju na trg, če vidimo več možnosti uporabe naših izdelkov v različnih sistemih.

Čeprav je poudarek na  digitalnih pogonih, imajo analogni uspešno vlogo na tržišču, povsod kjer je potrebna dobra regulacija temperature v prostorih, na primer v bolnišnicah, šolah, pisarnah, hotelih in podobno.

Digitalni pogoni vztrajno povečujejo svoj delež na trgu, saj omogočajo dodatne funkcionalnosti kot so: zgodnejše odkrivanje napak, skrajšajo čas zagona sistema, daljinski dostop in energetsko analizo ter analizo stroškov ogrevanja in hlajenja, ker so povezani s centralno nadzornim sistemom (CNS). Investitorji to rešitev izberejo za vrhunske zgradbe, kjer potrebujejo natančen nadzor temperature, kot so muzeji, nebotičniki, industrijsko hlajenje, zahtevne proizvodne in nove stanovanjske stavbe.  

Posebne pogone se uporabljajo v podpostajah sistemov daljinskega ogrevanja in omogočajo natančnost in posledično tudi optimizacijo ter zmanjšanje stroškov. Eden najpomembnejših trenutnih izzivov sistemov daljinskega ogrevanja je optimizacija razlike med vhodno in izhodno temperaturo v podpostaji (∆T).

Skozi naše raziskave in izkušnje smo ugotovili, da optimizacija ∆T z znižanjem povratne temperature prinaša koristi v obliki izboljšanja učinkovitosti tako vira toplote kot omrežja za distribucijo toplote.

 4. Kaj vse vpliva na vaše delo? Morate biti stalno pozorni na spremembe na tržišču? Kako veste, kaj potrebujejo vaše stranke?

Imamo jasne cilje in akcijske načrte za tri globalne tržne trende:

  1. Dekarbonizacija – Dostavljamo rešitve za dekarbonizirano prihodnost,
  2. Krožno gospodarstvo – Privzeto razvijamo najboljše krožne izdelke, krožno gospodarstvo pa upoštevamo tudi pri razvoju, proizvodnji, nabavi in prodaji. To je standardni del naše vrednostne ponudbe za stranke.
  3. Raznolikost, enakost in vključenost – V podjetju vključujemo izkušnje zaposlenih, ki cenijo in spoštujejo vse vidike.

Zelo pomemben je stik s strankami, to bom večkrat poudarila. Oddelek prodaje je most med nami in strankami. Sodelavci iz prodaje in lastniki izdelkov znotraj našega oddelka nam lahko iz prve roke posredujejo, kaj stranke trenutno potrebujejo, kakšne so njihove zahteve in potrebe. Naša naloga je, da njihove želje spremenimo v delujočo rešitev. Razvojni cikel zato lahko včasih traja nekaj mesecev ali pa tudi več let, odvisno od zahtevnosti rešitve in uspešnosti prvotnih konceptov.

Pri prototipiranju izdelkov si močno pomagamo s 3D tiskanjem, ki nam omogoča, da hitro in predvsem z nizkimi stroški preizkušamo različne koncepte. Avtomatizacija je prav tako velik del našega razvoja. Vedno moramo misliti, kako lahko pohitrimo določene proizvodne procese in posledično zmanjšamo porabo dragocenih virov.

5. Si pri razvoju in raziskavah lahko pomagate z novimi tehnologijami (umetna inteligenca, strojno učenje …) ali ste jih že uporabljali pred njihovim razcvetom v zadnjih letih?

Na trgu še nimamo izdelkov z umetno inteligenco ali strojnim učenjem, ki bi jih razvili v mojem oddelku. Poudarek je na »še«. Danfoss ima že večletne izkušnje na področju krmiljenja temperature daljinskega ogrevanja s pomočjo umetne inteligence. Izpostavila bi rešitve, ki jih prodajamo v sklopu Leanheat Building SW portfelja. Dodatno smo zdaj v fazi, kjer te rešitve prenašamo tudi v komercialne zgradbe in krmiljenje hladilnih agregatov.

Istočasno pa so zbiranje podatkov, optimizacija in prilagodljive rešitve na podlagi teh podatkov vsakdanja realnost okoli nas. Delamo na rešitvah, ki bodo pomagale našim strankam.

 Na primer, digitalizacija bo odlična podpora za optimizacijo delovanja in olajšanje uvajanja alternativnih virov energije za enote daljinske energije. Ali pa da zgradbe (komercialne stavbe in nebotičnike) delujejo na podlagi trdih in pametnih podatkov, kar je naša bližnja prihodnost.

V komercialnih ali stanovanjskih stavbah, kjer vzpostavimo omrežje z več senzorji, lahko zbiramo podatke, ki zagotavljajo uporabne vpoglede za izboljšanje delovanja zgradbe. Tako lahko dosežemo naše ključne cilje varčevanja z energijo, trajnosti in dekarbonizacije.

6. Kateri projekti so najbolj odmevni, na katere ste najbolj ponosni?

Ne morem izbrati enega podrobno, ne da bi kršila sporazum o nerazkritju informacij, toda obstajajo dejavniki, ki ločujejo najboljše projekte:

  • Tisti, ki osreči naše stranke in od katerih dobimo neposredne povratne informacije, kako smo izboljšali njihovo delo/poslovanje.
  • Tisti, pri katerem se veliko naučimo o stranki, trgu, tehnologiji.
  • Tisti, pri katerem smo dobili notranje vpoglede (ali razvili zelo inteligentno rešitev).

7. Kako predvidevate, da se bo vaše delo in delo vaše ekipe spremenilo v naslednjih letih? Pričakujete pojav novih tehnologij, ki bodo korenito spremenile, kako bo potekal razvoj na vašem področju ali bodo te spremembe le malenkostne?

Nove tehnologije, nova orodja in tržni trendi bodo zagotovo prišli.

Stranke bodo spremenile svoje potrebe in vedenje, mi pa bomo živeli v še bolj zapletenem svetu.

Kljub temu bo naš osnovni poudarek še vedno na strankah in na dostavi najboljših rešitev prej kot konkurenca. V procesu razvoja bodo sposobnost hitrega učenja skupaj z visoko prilagodljivostjo (nova tehnologija, razvijanje novih veščin, spreminjanje strukture dela) ostale na vrhu prioritet. Komunikacija in sposobnost gradnje učinkovitih informacijskih tokov bosta prav tako še vedno prioriteta.

8. Morda še sporočilo za vse mlade, nadobudne inženirje in raziskovalce. Katero znanje naj usvajajo, na kaj naj bodo pozorni pri osebnem razvoju? Kakšno znanje potrebujejo, da se pridružijo vaši ekipi?

Glede na to, kar sem omenila zgoraj, in trenutno zaposlovanje v moji ekipi, cenimo mehke veščine tako kot stroge tehnične veščine. Tako je dobra ideja najti pravo ravnovesje med razvojem trdih in mehkih veščin. Priporočila bi razvijanje sposobnosti hitrega učenja, spremljanje novih tehnologij in razvijanje komunikacijskih veščin, ki vam bodo pomagale sodelovati in prodajati vaše ideje. Stopite izven cone udobja, izpodbijajte stvari, izjave in informacije, ki jih boste dobili, in uporabljajte vprašanja »zakaj je to tako in ne drugače«.

Ni vam treba biti popoln, ker je to nemogoče. Bodite vztrajni, na poti boste imeli tudi neuspehe, iz katerih pa se lahko marsikaj naučite.

Če bi se radi pridružili podjetju Danfoss Trata ali pa bi radi izvedeli več o njihovi zgodbi, obiščite www.danfoss.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Danfoss Trata

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Danfoss Trata
Za več informacij so vam na voljo pri Danfoss Trata
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Danfoss Trata? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več