Računalništvo, telefonija
20.08.2013 11:13
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uspehi računalniškega velikana Lenovo se nadaljujejo

Družba Lenovo nadaljuje z odličnim poslovanjem. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je za podjetje zaključilo konec junija letos, je družba ustvarila kar 8,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma desetino več kot v enakem obdobju lani. Zaslužek pred obdavčitvijo se je povečal za 16 odstotkov in je znašal 215 milijonov ameriških dolarjev. Podjetje je zraslo v vseh segmentih poslovanja in v vseh regijah sveta.
Uspehi računalniškega velikana Lenovo se nadaljujejo
Uspehi računalniškega velikana Lenovo se nadaljujejo

Družba Lenovo, ki je pred kratkim postala tudi največji proizvajalec računalnikov na svetu, je hkrati zabeležila tudi najvišji četrtletni globalni tržni delež. Ta znaša 16,7 odstotka, kar pomeni, da je vsak šesti prodan računalnik, prenosnik ali tablica na svetu blagovne znamke Lenovo. V prvem letošnjem poslovnem četrtletju je Lenovo prodal 12,6 milijona izdelkov. Lenovo je tako še 17. četrtletje zapored rastel hitreje od povprečja globalnega trga, ki je na svetovni ravni nazadoval za 11 odstotkov. Podjetje je v prvem letošnjem fiskalnem četrtletju ustvarilo 1,2 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo (14-odstotna letna rast), pri čemer je bruto marža znašala 13,6 odstotka.

>> Najboljši Lenovo prenosniki

Lenovo je tudi v preteklem četrtletju nadaljeval s preobrazbo v podjetje za ero PC Plus, saj je postal tretji največji proizvajalec pametnih naprav (tako računalnikov, pametnih telefonov kot tablic) na svetu, rast v tem segmentu naprav pa je dosegla 41 odstotkov (v primerjavi s preteklim letom). Skupna prodaja Lenovo mobilnih telefonov in tablic je v prvem letošnjem četrtletju količinsko presegla prodajo računalnikov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini podjetja. Lenovo je danes četrti največji proizvajalec mobilnih telefonov, s 132-odstotno letno rastjo pa raste najhitreje med petimi največjimi proizvajalci pametnih telefonov.

“Na zahtevnem računalniškem trgu je Lenovo postal jasna številka 1, pri čemer smo dokazali, da lahko dobičkonosno rastemo na daljše obdobje. Zavedamo se tudi pomembnosti preoblikovanja podjetja za novo obdobje, ki prihaja. Era PC Plus, ki je pred nami, zahteva še hitrejše in bolj učinkovite inovacije, te pa se morajo tudi hitreje seliti od premijskih izdelkov k vsakdanjim modelom. Verjamem, da bomo izkoristili svojo prevlado na zrelih trgih ter dosegli izjemno rast na trgih v razvoju. S svojimi izdelki in storitvami dokazujemo, da smo na spremembe pripravljeni bolje od konkurence, saj smo tisti, ki postavljamo trende v industriji,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v prvem četrtletju družbe zabeležila 18-odstotno rast, Lenovo pa je dosegel doslej rekordni 13,2-odstotni tržni delež in tako za 4,4 odstotne točke izboljšal lanski rezultat. S tem je znatno presegel tržno povprečje, saj je panoga računalništva v regiji EMEA v omenjenem obdobju nazadovala za kar 22 odstotkov. Regija EMEA sicer predstavlja 21 odstotkov celotne prodaje družbe Lenovo, pri čemer je Lenovo številka ena v kar desetih državah te regije, vključno z Nemčijo. Prav tako je Lenovo prvič postal številka ena v regiji Vzhodne Evrope in tako še utrdil svoje drugo mesto v širši regiji EMEA.

V prvem poslovnem četrtletju družbe Lenovo so največ zaslužka ustvarili prenosni računalniki, saj je bil njihov delež med vsemi prihodki kar 52-odstoten. Kljub nazadovanju računalniške industrije za 12,9 odstotka na letni ravni, je Lenovo dosegel 4,7-odstotno rast in v omenjenem četrtletju prodal za 4,5 milijarde dolarjev računalnikov. Odlično so šli v promet številni modeli prenosnih računalnikov ThinkPad, med uporabniki pa so izjemno priljubljeni tudi prilagodljivi prenosniki IdeaPad Yoga ter nasploh vsi modeli z na dotik občutljivimi zasloni.

Prodaja namiznih računalnikov ni zabeležila rasti, a se je ob nazadovanju trga za 9,4 odstotka popravila za 1,5 odstotne točke, s čimer je Lenovo zabeležil 16-odstotni globalni tržni delež. Kljub padcu prodaje namiznih računalnikov za 2,8 odstotka je ta segment naprav ustvaril 2,5 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 28 odstotkov vseh prihodkov.

Zvezde prodaje tako ostajajo pametni telefoni in tablice, saj je oddelek mobilnih internetnih naprav za digitalni dom (MIDH) dosegel izjemno, kar 105-odstotno letno rast. S prihodki v višini 1,2 milijarde dolarjev je v skupno vrečo prispeval 14 odstotkov. Samo na Kitajskem je prodaja pametnih telefonov zrasla za 121 odstotkov, Lenovo pa je že drugi največji proizvajalec v državi. Prenovljena ponudba tablic in pametnih telefonov, ki bo kmalu na voljo tudi na evropskem trgu pa obljublja še boljše prodajne številke v tem hitro rastočem segmentu naprav.

>> Najboljši Lenovo prenosniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več