Računalništvo, telefonija
15.11.2014 07:40

Deli z drugimi:

Share

Usmerjevalnik za spletno anonimnost ponovni med živimi!

Omrežje Tor bomo kmalu lahko uporabljali neposredno na usmerjevalniku.
Omrežje Tor bomo kmalu lahko uporabljali neposredno na usmerjevalniku.

Pred kratkim smo poročali, da so upravljavci spletnega portala Kickstarter odstranili projekt za pripravo anonimnega usmerjevalnika Anonabox (http://bit.ly/Anonabox-Kick). Glavna težava je tičala v tem, da so številni poznavalci avtorja priojekta obtožili, da je njegov izdelek dejansko sestavljen iz poceni stroje opreme iz kitajske, medtem ko je programsko opreme pridobil s strani odprtokodne skupnosti. Lastnik spornega izdelka se na obtožbe uporabnikov ni odzval, zato je bil njegov projekt nemudoma prekinjen.

Ker kljub goljufanju vodja projekta usmerjevalnika za spletno anonimnost August Germar ni izgubil podpornikov, je ta projekt ponovno postavil na noge, vendar tokrat na spletnem portalu IndieGoGo (bit.ly/Anonabox-Indie). Projekt je takoj pridobil na priljubljenosti, saj je avtor zahtevani denar za pričetek proizvodnje pridobil že v nekaj urah. Ta se je ob tem še zavezal, da je bila strojna oprema pripravljena izključno za njega in da ne gre za cenovni izdelek namenjen širšemu krogu uporabnikov.

Ključna naloga »novega« anonimizacijskega usmerjevalnika Anonabox bo seveda zaščita uporabnikove zasebnosti med brskanjem po spletu. Za zaščito zasebnosti skrbi anonimizacijsko omrežje Tor, saj gre tu za porazdeljeno omrežje anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na enem izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Več informacij o zanimivem projektu pa je na voljo na spletni povezavi bit.ly/Anonabox-Indie.


Prijavi napako v članku