Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
06.10.2022 12:06
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

USB-C bo 2024 postal obvezen za žično polnjenje. Kako se bo na to odzval Apple?

Evropska unija je glasovala in potrdila tisto, kar smo pričakovali že nekaj časa. USB-C bo leta 2024 v EU postal obvezen za vse naprave, ki podpirajo žično polnjenje, kar velja tudi za telefone iPhone.

4. oktober je datum, ki bo marsikomu ostal v spominu (morda še najbolj Applu), saj je to dan, ko je Evropski parlament z veliko večino potrdil novo zakonodajo, ki veleva, da vsi pametni telefoni, prodani v EU, za žično polnjenje uporabljajo vmesnik USB-C. Za večino proizvajalcev to ne bo predstavljalo težave, saj so prehod že naredili. Vsi vemo, da je Apple eno izmed redkih podjetij, ki še vedno vztraja prvi svojem lastniškem in 10 let starem vmesniku Lightning, ampak ne pri vseh napravah. Njihovi Maci, iPadi in še nekatere naprave že zdaj omogočajo USB-C polnjenje. Pametni telefoni iPhone pa se od leta 2012 napajajo izključno z Lightning vmesnikom, kar bi se lahko zelo kmalu spremenilo. Vprašanje je le, kako?

Cilj nove evropske zakonodaje je zmanjšati e-odpadke. Interoperabilnost naj bi spodbudila manjše število zavrženih elektronskih naprav, kablov in polnilnikov. Po ocenah EU naj bi vsako leto na odpadih končalo 11.000 ton polnilnikov. Poleg zmanjšanja e-odpadkov želijo z novim zakonom potrošnikom prihraniti denar (po njihovih ocenah do 250 milijonov evrov).

Nova pravila, ki so nadgradnja direktive o radijski opremi (angl. Radio Equipment Directive), še niso uradno odobrena. Parlament je izglasoval novi zakon, vendar ga mora sedaj še podpisati Evropski svet in objaviti v Uradnem listu EU. To naj bi bila zdaj samo še formalnost.

Ko se bo to zgodilo, bodo podjetja, kot je Apple, še vedno imela dve leti časa, da naredijo prehod na USB-C. V sporočilu za javnost je Evropski parlament zapisal, da bodo nova pravila začela veljati proti koncu leta 2024. Izjem ne bo, vsak proizvajalec jih bo moral spoštovati, če bo želel izdelke prodajati v Evropi.

Kaj to pomeni za Apple?

Tako kot vsi proizvajalci pametnih telefonov tudi Apple vsako leto pripravi novo generacijo telefonov. Do leta 2024 bi lahko pripravili še vsaj dve generaciji, vse do iPhone 16, če bodo vztrajali pri tem poimenovanju. iPhone 17 bi bil tako prvi Apple telefon, ki bi uporabljal USB-C za žično polnjenje.

Nič pa ne ovira Apple, da bi že naslednje leto ali pa še prej izdal iPhone različico z USB-C vmesnikom. Striktno gledano pa jim tega še ni treba storiti. Evropski parlament je v novem zakonu izrecno navedel, da proizvajalci lahko do izteka roka še vedno prodajajo naprave z lastniškimi polnilnimi standardi. »Nova pravila ne bodo veljala za izdelke, ki so bili lansirani na trg pred datumom veljave zakona,« so zapisali v sporočilu za javnost.

USB-C zakonodaja velja tudi za ostale elektronske naprave, vključno s tabličnimi računalniki, slušalkami, tipkovnicami in miškami, kar pomeni, da bo Apple moral opremiti svoje slušalke AirPods in miške Magic Mouse z vmesnikom USB-C. Zakonodaja zajema tudi prenosne računalnike, vendar je bilo zanje za prehod določeno daljše obdobje, in sicer do začetka leta 2026. Pravila EU tudi navajajo, da so majhne naprave, kot so pametne ure, izjema, “kadar majhnost izdelka ne dovoljuje, da bi [jih] opremili z vmesnikom USB Type-C.”

Apple se lahko izogne zakonu le na en način – v celoti odstrani žično polnjenje in preide izključno na brezžičnega. Po poročanju portala Bloomberg so o tej ideji v preteklosti že razpravljali pri Applu, vendar ni jasno, ali je ideja prešla iz faze načrtovanja. EU bo v naslednjih letih pripravila podobna standardizacijska pravila za brezžično polnjenje.

Ali lahko Apple le doda USB-C adapter v embalažo telefonov? Ne. Zakonodaja izrecno določa, da mora USB-C priključek »ves čas ostati dostopen in delujoč.« Snemljiv adapter besedilu zakona ne ustreza.

Bo zakon oviral inovativnost?

Evropski parlament je v sporočilu za javnost zapisal, da je »namen predloga Komisije potrošnikom zagotoviti odprto in interoperabilno rešitev ter hkrati omogočiti tehnološke inovacije. Predlog spodbuja inovacije za žično in brezžično polnjenje. Kakršen koli tehnološki razvoj pri žičnem polnjenju se lahko odraža v pravočasni prilagoditvi tehničnih zahtev/posebnih standardov v skladu z Direktivo o radijski opremi. To bi zagotovilo, da uporabljena tehnologija ni zastarela.«


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
USB vmesnik USB-C


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več