Računalništvo, telefonija
01.08.2011 14:58

Deli z drugimi:

Share

Upravno sodišče odpravilo cenzuro Telekoma Slovenije

Upravno sodišče se ne strinja s kitajskim načinom omejevanja svobode dostopa do svetovnega spleta.
Upravno sodišče se ne strinja s kitajskim načinom omejevanja svobode dostopa do svetovnega spleta.

Na začetku letošnjega leta so poslanci sprejeli novelo Zakona o igrah na srečo (ZIS-C). Ta je slovenskemu Uradu za nadzor prirejanja iger na srečo dala pooblastilo za odrejanje prepovedi dostopa do tujih spletnih stavnic in drugih spletnih strani z igrami na srečo. Ker podjetja iz tujine niso uspela pravočasno pridobiti ustreznih dovoljenj za organiziranje spletnih iger na srečo pri nas, so slovenski ponudniki internetnih storitev v mesecu marcu pričeli s cenzuriranjem svetovnega spleta.

Na srečo ljubiteljev svobodnega dostopa do svetovnega spleta odločba Urada RS za nadzor prirejanja iger ni prestala sodnih mlinov Upravnega sodišča. To je namreč ugotovilo, da so prenehali obstajati vsi razlogi za preprečitev preslikave tekstovnega imena http://www.bwin.com/ v naslov IP. S tem je bila blokada za to domensko ime umaknjena. Za to se gre zahvaliti Telekomu Slovenije, ki se je v mesecu marcu pritožil na vse prejete odločbe slovenskega Urada za nadzor prirejanja iger na srečo.

Pri tem velja omeniti, da so prenehali obstajati vsi razlogi za preprečitev preslikave tekstovnega imena v naslov IP le za domeno http://www.bwin.com/. Dostop do ostalih večjih spletnih stavnic in drugih spletnih strani z igrami na srečo je namreč še vedno omejen. Na srečo lahko do teh spletnih stavnic dostopamo preko proxy strežnikov ali Googlovih strežnikov DNS (8.8.8.8 in 8.8.4.4). Cenzura interneta dejansko kaže na to, da naši državni uradniki nimajo pojma o tem, kako svetovni splet deluje.


Prijavi napako v članku