Računalništvo, telefonija
04.03.2011 06:12

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje prenosnika z očmi

S sistemom za upravljanje računalnika z očmi bi lahko precej pohitrili vsakdanje delo.
S sistemom za upravljanje računalnika z očmi bi lahko precej pohitrili vsakdanje delo.

Obstoječe računalniške periferne enote so zastarele in neučinkovite. Zato sta podjetij Lenovo in Tobii Technology na letošnjem računalniškem sejmu CeBIT prestavili svojo vizijo prihodnosti upravljanja s prenosnimi računalniki. Tu dejansko gre za napredni sistem, ki omogoča upravljanje prenosnika zgolj s pogledom oziroma očmi.

To je podjetjema Lenovo in Tobii Technology uspelo doseči s sistemom, ki spremlja gibaje očes v realnem času. Napredni algoritem poskrbi, da se gibanje očes pretvori v enostavne računalniške ukaze. S pomočjo novega sistema lahko z očesoma na primer prikličemo meni operacijskih sistemov Windows, povečujemo slike, se premikamo med okni, izbiramo mape in datoteke ter še bi lahko naštevali.

Tu sicer velja omeniti, da izvajanje enostavnih ukazov s sledenjem očem ni nekaj novega, saj se je ta tehnologija doslej uporabljala za pomoč ljudem s telesnimi okvarami, v oglaševalski industriji in celo vojski. Kljub temu je to tehnologijo zelo težko prilagoditi za manjše naprave, kot je na primer prenosni računalnik. Čeprav je sistem za upravljanje prenosnika z očmi relativno osnoven, raziskovalci podjetij Lenovo in Tobii Technology upajo, da ga bodo v kratkem nadgradili.

Če bo šlo vse po načrtih, bi ta tehnologija lahko zaživela že čez dobro leto dni. Sistem za upravljanje računalnika z očmi naj bi bil na voljo tako za osebne kot prenosne računalnike. Za nameček naj bi bila ta tehnologija cenovno dostopna vsem. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku