Računalništvo, telefonija
31.10.2019 10:24

Deli z drugimi:

Share

Uporabnikom omogoča popoln nadzor

Pomanjkljivost v paketu Sudo uporabnikom Linuxa omogoča izvajanje korenskih ukazov
Ranljivost omogoča izvajanje "root" ukazov.
Ranljivost omogoča izvajanje "root" ukazov.

V programskem paketu Sudo – enem najpomembnejših, najmočnejših in najpogosteje uporabljanih pripomočkov, ki je osnovni ukaz, nameščen v skoraj vseh operacijskih sistemih, temelječih na UNIX-u in Linuxu, so odkrili ranljivost.

Ranljivost v paketu Sudo

Ranljivost zadeva ‘bypass’ varnostne politike Sudo, ki lahko zlonamernemu uporabniku ali programu dovoli izvrševanje poljubnih ukazov kot ‘root’ uporabnik v ciljnem sistemu Linux, tudi če ‘sudoersa configuration’ izrecno onemogoči korenski dostop.

Kako deluje?

Privzeto v večini distribucij Linuxa, ključna beseda ALL v specifikaciji RunAs v datoteki /etc/sudoers, kot je prikazano na posnetku zaslona, vsem uporabnikom v skupini admin ali sudo omogoča izvajanje katerega koli ukaza kot kateri koli veljavni uporabnik v sistemu.

Ločitevanje uporabniških privilegijev je ena temeljnih varnostnih paradigem v okolju Linux, tako da lahko skrbniki nastavljajo datoteko sudoers in določijo, kateri uporabniki lahko določene ukaze izvajajo. Torej tudi če je uporabniku omejeno izvajanje ukazov kot korenskega, lahko ranljivost v paketu Suod uporabniku omogoči, da zaobide to varnostno politiko in prevzame popoln nadzor nad sistemom.

Kako se zaščitiit?

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku