Računalništvo, telefonija
30.03.2018 11:23
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabnikom naprav s prirejenim Androidom bo trda predla

Uporabnikom naprav s prirejenim Androidom bo trda predla
Uporabnikom naprav s prirejenim Androidom bo trda predla

Na spletu najdemo kar nekaj prirejenih mobilnih operacijskih sistemov Android, ki so namenjeni raznovrstnim telefonom in tabličnim računalnikom. Njihove glavne prednosti v primerjavi z izvirnikom so običajno dodatne funkcionalnosti in večja prilagodljivost. Kljub temu so pri Googlu nedavno sprejeli odločitev, da bodo otežili življenje uporabnikom naprav s prirejenim Androidom, in sicer z blokiranjem dostopa do njihovih aplikacij in storitev, ki za prijavo potrebujejo Googlov uporabniški račun.

Google je namreč pričel blokirati dostop do svojih lastnih aplikacij na mobilnih napravah, ki niso certificirane in imajo strojno kodo razvito po 16. marcu letos. Ta omejitev naprednemu uporabniku sicer ne bo onemogočila, da na »uradno« mobilno napravo namesti prirejen mobilni operacijski sistem Android, ampak bo moral pri tem registrirati identificijsko številko naprave. Ta številka se bo zapisala v posebno bazo podatkov in bo povezana s števcem. Vsakič ko bo uporabnik ponastavil telefon na tovarniške namestitve ali pa na napravo namestil prirejen operacijski sistem se bo števec povečal za ena. Ko bo naprava dosegla število 100, bo Google pričelo z blokiranjem dostopa do svojih aplikacij.

Google s tem seveda želi preprečiti, da bi se predvsem kitajski proizvajalci telefonov in tabličnih računalnikov z Androidom izogibali certifikaciji njihovih naprav, ki je sicer s strani Googla obvezna. Omejitev s strani Googla po vsej verjetnosti ne bo imela posebnega vpliva na običajne uporabnike, bo pa morda zagrenila življenje naprednim uporabnikom in razvijalcem.


Prijavi napako v članku