Računalništvo, telefonija
16.09.2016 13:08

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki Pokemon Go POZOR – okuženih 500.000 naprav

Uporabniki Pokemon Go POZOR - okuženih 500.000 naprav
Uporabniki Pokemon Go POZOR - okuženih 500.000 naprav

Pol milijona uporabnikov je s tem, ko je preneslo Pokemon Go priročnik za Android, istočasno namestilo zlonamerno programsko opremo, ki potencialno lahko škoduje telefonu. Nepridipravi so tokrat za svojo tarčo izbrali aplikacije, ki pomagajo uporabnikom pri namestitvi in tako udarili tam, kjer morda človek ne bi nikoli zaslutil. Anti-virusni gigant Kaspersky Labs je za portal “Tech Radar” dejal, da je Trojanec, ki je skrit v aplikaciji, zelo napredna programska oprema, ki je okužila vsaj 6.000 pametnih telefonov. Guide for Pokémon Go (na sliki) je tako “umetno” ustvarjena aplikacija s strani hekerjev, ki lahko preko nje pridobijo dostop na uporabnikovim telefonom.

Na prvi pogled uporabniku prijazna aplikacija, ki razlaga koncept igre začetnikom, jim nudi uporabne trike in nasvete za igro, vendar ima eno skrito presenečenje, s katerim pa navdušenci na Pokemon Go igro, gotovo ne bodo navdušeni. Trojanski konj ne bo “napadel” takoj na prvo žogo, temveč bo počakal nekaj ur, preden bo začel komunicirati z domačim serverjem in nato nadaljeval svojo zlonamerno pot, zgolj v primeru “poziva k akciji”. Takrat telefon preplavijo številni oglasi, ki tako predstavljajo glavni vir zaslužka hekerjev. Kljub temu, da strokovnjaki trdijo, da naj bi okužene naprave za zdaj bile na območju Indije, Rusije in Indonezije, dejstvo, da je aplikacija v angleščini, morda nakazuje na nevarnost drugod po svetu.

Kdorkoli ima aplikacijo Guide to Pokémon Go (obstajajo različne, ta je narejena pod oznako “Markersel”) naj takoj izbriše dotično aplikacijo in s pomočjo nameščene programske opreme preveri ali je naprava okužena.


Prijavi napako v članku