Telefoni
15.07.2016 11:26
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporabniki OneDrive pozor! Pri Microsoftu drastično zmanjšujejo količino brezplačnega prostora, ki vam je na voljo

Poslovni OneDrive je odslej mogoče uporabljati tudi na Applovih napravah.
Poslovni OneDrive je odslej mogoče uporabljati tudi na Applovih napravah.

V primeru, da v preteklosti niste sledili dogajanjem na področju storitev v oblaku je zdaj temu potrebno nameniti pozornost. Pri Microsoftu so namreč z drugo polovico julija začeli brezplačnim uporabnikom zmanjševati količino prostora. Gre za postopno uvajanje spremembe, ki bo pri vseh uporabnikih zaključeno 27. julija.

Uporabniki ste doslej imeli na voljo 15GB prostora, ki ste ga lahko uporabljali brezplačno. Pri Microsoftu so tako ponudili enako količino kot jo na primer ponuja Google v okviru storitev Gmail, Drive in podobno. Vendar pa so si vodilni pri Microsoftu premislili in začeli uvajati strožje omejitve. Iz trenutno brezplačnih 15GB prostora vam bo v prihodnje na voljo samo 5GB. To pomeni zgolj ena tretjina od prejšnje vrednosti kar bo za marsikoga razlog dovolj, da prestopi k alternativam. Slednje ni nujno, da so veliko boljše. Apple na primer uporabnikom že dlje časa ponuja 5GB brezplačno. Za kaj več pa je prav tako potrebno plačati.

Kaj storiti v primeru, da že zdaj uporabljate več prostora kot omenjenih 5GB? Na voljo sta v resnici samo dve opciji. Prva je plačilo ustreznega zneska na podlagi cenika, ki ga imajo pri Microsoftu. Druga možnost pa je migracija vaših datotek na konkurečne storitve kot je na primer predhodno omenjeni Google Drive. V vsakem primeru boste morali ukrepati in to raje prej kot pozneje.

Slaba volja je tako povsem razumljiva vendar pa tudi ni bilo za pričakovati, da bodo podjetja ponujala ogromne količine prostora brezplačno. Shranjevanje datotek v oblaku zahteva veliko infrastrukture in tudi izvajanja aktivnosti na področju zaščite datotek, ko se enkrat nahajajo na strežnikih podjetij. Zato ne preseneča, da se postopoma uvajajo novi cenovni razredi saj je to edini način kako lahko storitve v oblaku dolgoročno preživijo.


Prijavi napako v članku