Računalništvo, telefonija
07.10.2018 06:22
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Univerzalni jezik za avtonomna vozila?

Pri podjetju Ford predlagajo, da bi za vsa avtonomna vozila uvedli univerzalen sistem sporočanja.
Pri podjetju Ford predlagajo, da bi za vsa avtonomna vozila uvedli univerzalen sistem sporočanja.

Številna podjetja v javni in zasebni lasti po vsem svetu trenutno preizkušajo prototipe avtonomnih avtomobilov, ki so večinoma brez stopalk in volana. Za samodejno vožnjo se večinoma uporablja kombinacija laserskih in radarskih senzorjev, visokoločljive kamere in navigacijskega sistema. Čeprav so prvi preizkusi samovozečih avtomobilov na javnih cestah obrodili želene sadove, ti še niso pripravljeni za vsakodnevno uporabo. Poleg tega so pri podjetju Ford prepričani, da je težava samodejno vozečih vozil tudi ta, da ne znajo komunicirati s preostalimi udeleženci v prometu.

To so pri podjetju Ford dokazali v sodelovanju z ameriškim raziskovalnim institutom Virginia Tech Transportation Institute in sicer s preprostim preizkusom v praksi. Raziskovalci so voznika avtomobila zamaskirali na način, da ta ni bil viden drugim udeležencem prometa in spremljali njihovo reakcijo. Reakcije udeležencev v prometu so seveda bile od presenečenja do strahu, nekateri udeleženci v prometu pa sploh niso opazili, da v vozilu domnevno ni voznika.

Zaradi tega pri podjetju Ford predlagajo, da bi za vsa avtonomna vozila uvedli nek univerzalen sistem, ki bo drugim udeležencem v prometu sporočal svoje namere, kot na primer, da bo ustavil na prehodu za pešce ali pa, da bo v križišču pustil prednost vozilu, ki zavija. To bi lahko izvedli s sporočilnimi lučmi ali zaslonom, ki bi se nahajal na vrhu vetrobranskega stekla. Ali se bodo za to zamisel ogrela tudi druga podjetja, ki razvijajo samodejno vozeča vozila, v tem trenutku žal še ni znano. Zagotovo pa bi tak sistem prišel v poštev drugim udeležencem v prometu.


Prijavi napako v članku