Računalništvo, telefonija
06.01.2009 10:03
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetno sonce – dermalight® SAD

V decemberskih dneh “večne teme”, smo se odločili za nekaj malce nenavadnega. Preizkusili smo namreč umetno sonce – dermalight® SAD. V dneh, ko je sončne svetlobe občutno manj, smo namreč hitro bolj utrujeni ali pa celo depresivni. Zakaj? Svetlobo namreč vsrkajo oči in jo pošljejo možganom v obliki živčnega impulza. V možganih se sprostijo hormoni, ki vplivajo na naš ritem spanja in naše čustveno življenje. Če naše telo ne dobi dovolj dnevne svetlobe, se zmanjša sproščanje hormona serotonina. Telo tako proizvaja spalni hormon melatonin. Posledica: padec metabolizma in poslabšanje razpoloženja.

Znanstvena rešitev je torej lahko umetno sonce. Naprava izžareva svetlobo v vidnem spektru, ki je podoben dnevni svetlobi, vendar brez UV spektra. Namizno svetilo ima namreč vgrajene dve 36 W fluorestenčni žarnici, ki ob nekajkretnem pogledu vanj telo prepričajo da je okoli nas sončen dan. Postopek je povsem preprost. Napravo postavimo na mizo v razdalji 50cm in pogledamo direktno v svetlobo vsako minuto nekaj sekund.


Polnjenje mobilnega telefona

Ker v treh dneh velikanskega izboljšanja počutja v pisarni nismo doživeli (razen nekaj dodatne toplote), smo na hitro še preverili, če oddana svetloba lahko napolni mobilnik preko mini kolektorja? Rezultati so bili odlični. Za razliko od običajne neonske žarnice (ki sicer tudi malce polni baterijo), je umetno sonce zares hitro napolnilo mobilnik. Laično rečeno – umetno sonce torej zares sije.


Prijavi napako v članku