Računalništvo, telefonija
09.11.2018 16:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca tudi na mejah v EU

Umetna inteligenca po novem tudi na mejah v EU
Umetna inteligenca po novem tudi na mejah v EU

Na Kitajskem bodo s pomočjo umetne inteligence nadzorovali prebivalstvo in jim slabšali življenje z bonitetnimi ocenami. Če mislimo, da smo pred umetno inteligenco varni v EU, se krepko motimo. Kaj kmalu bo namreč zaživel 4 milijone evrov vreden projekt imenovan iBorderCtrl. Tega bodo testirali kar 6 mesecev na državnih mejah na Madžarskem, v Litvi in v Grčiji. Tudi Velika Britanija, Španija, Poljska, Nemčija in Ciper so izrazile željo, da bi testirale ta projekt.

Tukaj gre pravzaprav za postavljene računalnike namesto carinikov na mejni kontroli, kjer bi s pomočjo umetne inteligence izpraševali posameznike in ugotavljali, ali lažejo ali govorijo resnico. Sistem bi tako hitro prepoznal, ali posameznik laže oziroma govori resnico pri najbolj pogostemu postavljenem vprašanju: “Kaj je v kovčku?”. Po začetnih testiranjih naj bi bil sistem natančen v 76 odstotkih primerov, medtem ko podjetje, zadolženo za postavitev sistema, zagotavlja, da bo sistem natančen v vsaj 85 odstotkih primerov.

Sistem bi prav tako hitro primerjal in izmenjaval pomembne informacije z drugimi državami. Govora je o informacijah, kot so ali je posameznik že kdaj poskusil vstopiti v EU, ali je kje iskan za zločin ali pa vstopa v območje EU brez veljavne vize.

Kdaj in ali sploh bomo zagledali takšne “umetne” carinike pri nas, še ni znano.


Prijavi napako v članku