Računalništvo, telefonija
15.05.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca kot integralni del funkcionalnosti kontrolnega centra Wi-Fi 6 omrežja

Čas je za spremembo v pristopu nadzora komunikacijskih sistemov v omrežju, saj se zahteve in potrebe bistveno razlikujejo od tistih v prvotnih Ethernet omrežjih.
Največjega pomena je zmanjšanje časa prenosa video in glasovnih vsebin čez omrežje.
Največjega pomena je zmanjšanje časa prenosa video in glasovnih vsebin čez omrežje.

Večje število radijskih kanalov v frekvenčnem obsegu 6 GHz in s tem povezana kapaciteta prenosa (throughput) v omrežju je prednost, s katero lahko prepričamo uporabnika, ki od svoje multimedijske naprave (prenosnega računalnika, pametnega telefona, tablice…) pričakuje več in v realnem času. Kaj pa bi bil pravi argument za Wi-Fi 6 tehnologije v sodobnih operaterskih omrežjih ali omrežjih večjih podjetij? Kako prepričati administratorja omrežja?


Omrežni administrator mora nadzirati in upravljati omrežje sestavljeno iz nekaj tisoč Wi-Fi dostopovnih točk razporejenih po večjem območju? V okolju omrežnih operaterjev se nove komunikacijske storitve uvajajo skoraj vsakodnevno. Sodobna operaterska Ethernet omrežja so prevzela storitve za prenos podatkov, govorne komunikacije, video komunikacije, povezovanje z bazami podatkov, ki so se ponujale na različnih komunikacijskih platformah.

Od majhne ekipe strokovnjakov, ki skrbi za komunikacijske sisteme, se pričakuje da vzpostavi funkcionalno omrežje z najvišjimi zahtevami po kakovosti uporabniške izkušnje oz. QoE (Quality of Experience). Zahteva se reakcija na spremembe v omrežju v najkrajšem možnem času v skladu s SLA (Service Level Agreement) 24/7 pogodbami.

Strokovnjaki, ki skrbijo za delovanje omrežja, so preobremenjeni z novimi zahtevami in kompleksnimi omrežnimi tehnologijami.

Potrebno je sprejeti drugačen pristop k načrtovanju omrežij, kot tudi kreiranju in ponujanju multimedijskih storitev v omrežjih. Drugačen pristop v veliki meri temelji na uporabi sodobnih tehnologij umetne inteligence, strojnega učenja in integracije množice podatkov, ki jih je potrebno obdelati. Vse te tehnologije zagotavljajo nov nivo abstrakcije funkcionalnosti v omrežju in možnost osredotočanja na pomembne procese s strani strokovnjakov, ki skrbijo za nemoteno delovanje omrežja.

Končni cilj je doseči optimalno uporabo radijskega spektra v prostoru in času >>

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku