Računalništvo, telefonija
16.11.2011 06:32
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ultrahitro polnjenje baterij mobilnih naprav

Tijana Rajh obljublja baterije, ki jih bo do polovice kapacitete mogoče napolniti v manj kot 30 sekundah.
Tijana Rajh obljublja baterije, ki jih bo do polovice kapacitete mogoče napolniti v manj kot 30 sekundah.

Mobilne naprave so postale nepogrešljiv del našega življenja. Ker elektronske pripomočke uporabljamo že tako rekoč na vsakem koraku, se lahko kaj hitro zgodi, da se njihova baterija izpraznila ravno v nepravem trenutku. Ker polnjenje hranilnika električne energije traja celo večnost, mobilne naprave le stežka napolnimo ko smo v službi ali pri prijateljih. Mnogi to nevšečnost rešujejo tako, da kupijo dodatno baterijo in jo napolnjeno nosijo s sabo.

Najnovejši dosežek raziskovalcev v oddelku za energetiko pri ameriškem laboratoriju Argonne National Laboratory pa nam vliva novo upanje. Njihova raziskovalka Tijana Rajh je namreč pripravila prototip miniaturne baterije, ki se do polovice kapacitete napolni v manj kot 30 sekundah. Ta bi bila pisana na kožo predvsem tistim uporabnikom mobilnih naprav, ki so večinoma na poti. Polno kapaciteto naj bi hranilnik električne energije dosegel v nekaj minutah.

Ultrahitro napolnjiva baterija temelji na osnovi nanodelcev titanovega dioksida. Ti »igrajo« vlogo anode in med polnjenjem hitro spremenijo “polariteto”. Raziskovalka Tijana Rajh meni, da bi z novo tehnologijo lahko brez težav opremili litij-ionske baterije. Ker ta preprečuje nalaganje litija na grafitne anode, naj bi se za nameček še podaljšala njihova življenjska doba. Raziskovalka Tijana Rajh ocenjuje, da naj bi nova baterija prispela na trg najkasneje do leta 2015.


Prijavi napako v članku