Triki in nasveti
19.02.2021 18:24

Deli z drugimi:

Share

Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (1.del)

Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (1.del)
Ultimativni vodnik za nakup idealnih slušalk (1.del)

Slušalke so se v zadnjih nekaj letih zelo razvile in to, kar je nekoč bil pripomoček za poslušanje glasbe, je danes pametna nosljiva naprava, pogosto podaljšek našega pametnega telefona. Nešteto specifikacij in lastnosti lahko izbiro pravih slušalk precej oteži, definitivno pa je laiku težko razumeti, kaj sploh je pomembno pri slušalkah. Zato smo s pomočjo portala Android Authority pripravili ultimativni vodnik za nakup slušalk, za katerega upamo, da vam bo pomagal pri odločitvi.

Za začetek poglejmo glavne kategorije slušalk in se potem postopoma spustimo v specifične tematike. Na trgu najdemo nekaj najbolj razširjenih vrst slušalk: “over-ear” slušalke, “on-ear”, “in-ear” in “true wireless” slušalke. za prevajanje izrazov se nismo odločili, kajti pravih prevodov ni, prav tako pa se ob izbiri slušalk pogosto srečamo kar s tujiimi izrazi, najpogostene v angleščini. Na kratko bomo opisali prednosti in pomanjkljivosti vsake od kategorij, da boste imeli predstavo, kaj dobite za kakšno ceno.

*zavedati se je potrebno, da je to subjektivni vodnik in da lahko vsak posameznik ustvari mnenje, ki morda ni ravno povsem v skladu z napisanim


“Over-ear” slušalke

“Over-ear” slušalke so verjetno to, na kar najprej pomislite, ko vam nekdo reče “slušalke”. Fizično so “over-ear” slušalke največja opcija na trgu. Kot pove že samo ime ležijo slušalke na naši glavi in v celoti pokrijejo ušesa. Nekaj primerov kvalitetnih “over-ear” slušalk:

Prednosti “over-ear” slušalk

V splošnem “over-ear” slušalke nudijo boljši zvok in bolj točno reprodukcijo avditornega prostora. Zvočniki oddajajo zvočne valove, ki potujejo po slušnem kanalu, kar je tipičen način, kako tudi sicer slišimo svet okrog nas. Glede na to, da “over-ear” slušalke zaobjamejo ušesa, je udobje večje, prav tako pa je bolj optimalna razporeditev teže okrog ušes in po glavi napram “on-ear” slušalkam. Še ena prednost večjega dizajna: vzdržljivost baterije. Logično je, da več prostora pomeni več strojne opreme, kot je baterija.

Pomanjkljivosti “over-ear” slušalk

Ena največji težav je transport slušalk, ki se v nobenem primeru ne morejo primerjati s kompaktnimi “true wireless” opcijami, ali celo zložljivimi “on-ear” modeli. Še ena pomanjkljivost, ki je sicer manj pogosta, je v določenih primerih potreba po zunanjem viru energije.

“On-ear” slušalke

Če vam je všeč izgled “over-ear” slušalk, vendar želite nekaj malce bolj kompaktnega, potem so morda “on-ear” slušalke prave za vas. Te ležijo direktno na vaših ušesih in ne okrog njih. Nekaj primerov kvalitetnih “on-ear” slušalk:

Prednosti “on-ear” slušalk

“On-ear” dizajn je dovolj prenosljiv, da slušalke brez večjih težav nosimo povsod s seboj, hkrati pa velja omeniti še to, da imajo številne “on-ear” slušalke še dodatne vzgibe, ki omogočajo dodatno zlaganje. Po mnenju portala Android Authority so ene najbolj primernih “on-ear “slušalk za potovanje AKG N60NC: pohvalijo se lahko z aktivno tehnologijo “noise-cancelling”, so udobne, hkrati pa nudijo dobro kvaliteto zvoka. Podobno, kot pri “over-ear” slušalkah je tudi pri teh dokaj lahko doseči kvaliteto zvoka, predvsem zaradi večjih zvočnikov, ki vodijo zvok v ušesne kanale.

Še ena skupna prednost s slušalkami “over-ear” je vzdržljivost baterije, ki je večja od “in-ear” alternativ, kar pomeni daljšo avtonomijo.

Pomanjkljivosti “on-ear” slušalk

Z “on-ear” dizajnom je težko doseči dobro izolacijo. To pomeni, da lahko že majhni premiki spustijo zunanje zvoke. “On-ear” slušalke znajo biti najbolj neudobne med vsemi, še posebej, če nosimo očala, vendar pa vseeno lahko najdemo nekaj dokaj udobnih variant na trgu.

“In-ear” slušalke

“In-ear” slušalke morda poznate pod nazivom “earbuds”. Včasih so bile avtomatsko del vseh pametnih telefonov ali MP3 predvajalnikov. “In-ear” slušalke so odlične predvsem zaradi prenosljivosti, cene in po navadi imajo še ene vrste kontrolni modul. Nekaj primerov kvalitetnih “in-ear” slušalk:

Prednosti “in-ear” slušalk

Ne glede na to, ali izberemo žične ali brezžične “in-ear” slušalke, so zelo prikladne za transport. Vržemo jih lahko v torbo ali žep in praktično ne zavzamejo nič prostora. Dizajn dotičnih slušalk poskrbi za dobro pasivno izolacijo, kajti jasno je, da obstaja ovira med ušesnim kanalom in zunanjim svetom. Je pa precej odvisno od tega, kako nam prilegajo blazinice slušalk.

Za športnike so posebej prikladne brezžične “in-ear” slušalke. So kompaktne, poleg tega pa je upravljanje z njimi enostavno. Po navadi imajo brezžične slušalke določen vodoodporni certifikat, kar je praktično nujno za uporabo med treningi.

Pomanjkljivosti “in-ear” slušalk

S temi slušalkami je težje doseči točno avdio reprodukcijo po celotni frekvenci, predvsem zaradi manjših zvočnikov. Obstaja sicer nekaj vrhunskih “in-ear” slušalk tudi kar se tiče kvalitete zvoka, vendar te stanejo bistveno več, kot zgoraj predstavljene slušalke s podobno kvaliteto zvoka.

Druga težava pri teh slušalkah pa so kabli, kateri see hitro okvarijo ali poškodujejo. S kabli je recimo veliko manj težav, ko govorimo o pravih “true wireless” slušalkah. Če poškodujemo kabel, ga le stežka zamenjamo, kar pomeni, da potrebujemo nove slušalke.

“True wireless” slušalke

To je nekako zadnja stopnja avdio tehnologije v tem trenutku, vendar sodbe o tem, ali so ravno “true wireless” slušalke tiste, ki so najboljše, še ni. “True wireless” slušalke imajo podobne prednosti, kot standardne “earbuds” (žične in brezžične) slušalke, le da te v nobenem primeru nimajo kablov. Nekaj primerov kvalitetnih “in-ear” slušalk:

Prednosti “true wireless” slušalk

Če iščete največjo prenosljivost, potem so “true wireless” slušalke prave za vas. Vsi modeli, ne glede na ceno, imajo prenosno škatlico, ki je obenem polnilec. “True wireless” slušalke so idealni partner športnikov, kajti nimajo nobenih kablov.

Popolnoma brezžične slušalke nudijo širok nabor uporabnih lastnosti in so nekako vzpostavile idejo, da lahko “in-ear” slušalke funkcionirajo kot veliko več od zgolj klasičnega predvajalnika glasbe. Če ste nekdo, ki resno uporablja pametno uro, lahko uporabniško izkušnj s pravimi “true wireless” slušalkami dvignete na višji nivo. Najbolj pametno je izbrati isto znamke ure in slušalk.

Pomanjkljivosti “true wireless” slušalk

Vzdržljivost baterije ni ravno vrhunska, kajti litij-ionske baterije so zelo majhne. Le redki modeli tovrstnih slušalk z enim polnjenjem zdržijo okrog 10 ur (mogoče Beats Powerbeats Pro in Samsung Galaxy Buds Plus), medtem ko jih večin zdrži med 3 in 5 ur.

“True wireless” slušalke niso namenjene dolgoletni rabi, saj so konstantno podvržene ciklu polnjenja in praznjenja. Tam nekje po dveh letih bi znalo biti, da bo slušalke preprosto potrebno zamenjati. Še ena pomanjkljivost oz. bolje rečeno opozorilo pa je, da je za te slušalke potrebno še posebej skrbeti, saj jih zaradi majhnosti lahko hitro izgubimo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več