Računalništvo, telefonija
20.11.2018 07:43

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu 18.04 LTS s kar desetletno podporo

Operacijski sistem Ubuntu 18.04 LTS bo podprt vse do leta 2028.
Operacijski sistem Ubuntu 18.04 LTS bo podprt vse do leta 2028.

Organizacija Canonical vsakih šest mesecev ponudi v prenos novo različico operacijskega sistema Ubuntu, občasno pa se pojavi tudi različica z dolgoročno podporo (LTS).To je različica, ki ima nekoliko daljšo podporo v primerjavi s standardno devetmesečno podporo, ki je sicer značilna za »običajne« različice distribucij Ubuntu. Kot pa vse kaže je različica 18.04 LTS nekaj posebnega, saj je organizacija Canonical nedavno naznanila, da ji bo zagotavljala podporo vse do leta 2028. To pomeni, da bodo za to različico za naslednje leto na voljo tako posodobitve kot varnostni popravki.

Operacijski sistem Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” LTS temelji na osnovi procesorskega jedra Kernel 4.15 in uporabniškega vmesnika GNOME 3.26, pri čemer so seveda na voljo tudi grafični vmesniki Kubuntu, Lubuntu om Xubuntu. Grafični strežnik je pričakovano X.Org, saj novejši Wayland še ni nared za zahtevnejše uporabnike odprtokodnih sistemov. Zaradi dolgoročne podpore je operacijski sistem Ubuntu privlačen predvsem za podjetja, razvijalce naprav internet stvari ter za finančni in telekomunikacijski sektor.

Operacijski sistem Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” LTS z dolgoročno podporo je na voljo za prenos na povezavi http://bit.ly/Get-Ubuntu. Tu je na voljo seveda tudi slovenska različica, zato je novost nedvomno ena od najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows. Poleg tega ta ponuja vse, kar povprečen uporabnik potrebuje za delo in zabavo.


Prijavi napako v članku