Računalništvo, telefonija
28.04.2018 08:55

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu 18.04 LTS na voljo za prenos! Že veste kaj prinaša?

Ubuntu 18.04 LTS je namenjen za tiste, ki želijo dolgoročno podporo za nameščen operacijski sistem!
Ubuntu 18.04 LTS je namenjen za tiste, ki želijo dolgoročno podporo za nameščen operacijski sistem!

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu je nedvomno ena od najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows, saj ponuja vse, kar povprečen uporabnik potrebuje za delo in zabavo. Na njem so namreč že prednameščeni vsi programi, ki so primerni tako za delo kot za preživljanje prostega časa. To seveda povsem drži tudi za najnovejšo različico operacijskega sistema Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” LTS, ki je že nared za prenos in vsakdanjo uporabo. Novost je na voljo za prost in brezplačen prenos, in sicer z uradne spletne strani Canonical oziroma na povezavi http://bit.ly/Get-Ubuntu, pri čemer je seveda že na voljo tudi slovenska različica.

Operacijski sistem Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” LTS temelji na osnovi procesorskega jedra Kernel 4.15 in uporabniškega vmesnika GNOME 3.26, pri čemer so seveda na voljo tudi grafični vmesniki Kubuntu, Lubuntu om Xubuntu. Grafični strežnik je pričakovano X.Org, saj novejši Wayland še ni nared za zahtevnejše uporabnike odprtokodnih sistemov. Ker je novost opremljena z oznako LTS, to pomeni, da bo različica za namizne in prenosne računalnike podprta tri leta, različica namenjena delovnim postajam in strežnikom pa kar pet let.

Pri tem velja še omeniti, da za operacijski sistem Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” LTS za osebne računalnike 32-bitnih programskih oprem ni mogoče namestiti. Poleg tega bo organizacija Canonical pričela zbirati podatke o osebnih računalnikih uporabnikov, kot so uporabljen grafični vmesnik, proizvajalec osebnega računalnika, model procesorja, časovna cona, prednameščeni programski paketi in še mnogo več.


Prijavi napako v članku